Výbor pre kultúru a médiá odobril zmeny pri štátnych sviatkoch

0
Archívna snímka: Bratislava, 21. august 1968, tento deň chcú poslanci zaradiť medzi pamätné dni. Foto: TASR

Zoznam pamätných dní a štátnych sviatkov by sa mohol zmeniť. Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá vyjadril súhlas a odporučil v pléne parlamentu schváliť poslanecké návrhy noviel zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch. Dva legislatívne návrhy pochádzajú od poslancov OĽANO, ďalší je návrhom všetkých štyroch koaličných klubov.

Podľa návrhu zmien, ktorými sa parlament bude zaoberať v druhom čítaní, by mali pribudnúť tri nové pamätné dni a jeden pamätný deň by sa mal zmeniť na štátny sviatok.

Poslanci OĽANO navrhujú rozšíriť zoznam pamätných dní o 24. jún ako Deň pamiatky obetí komunistického režimu. Zároveň navrhujú doterajší Deň zahraničných Slovákov (5. júla) premenovať na Deň Slovákov žijúcich v zahraničí. Chcú tak zosúladiť názov pamätného dňa venovaného Slovákom žijúcim v zahraničí s formuláciou uvedenou v Ústave SR a v zákone o Slovákoch žijúcich v zahraničí.

Ďalšou novelou chcú doplniť do zoznamu pamätných dní 21. jún ako Deň odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska v roku 1991 a 21. august ako Deň obetí okupácie Česko-Slovenska v roku 1968.

Koaliční poslanci spoločne zároveň navrhujú, aby sa Deň vzniku prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov 28. októbra opäť zaradil k štátnym sviatkom. Navrhovatelia argumentujú, že vznik Československej republiky v roku 1918 patrí k jedným z najvýznamnejších dní v novodobej histórii Slovenska. Po vzniku samostatného Slovenska však 28. október vypadol zo zoznamu štátnych sviatkov, až v roku 1999 ho zaradili iba na zoznam pamätných dní.

V súčasnosti je na Slovensku päť štátnych sviatkov, schválením novely by ich bolo šesť. V prípade 28. októbra však nepôjde o deň pracovného pokoja, toto špecifikum sa dostane i do Zákonníka práce.

- Reklama -