V Rusku sa dramaticky zvýšil počet nakazených. V Moskve plánujú hromadné očkovanie

0

Rusko za posledný deň zaznamenalo 15 982 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, čo je najvyšší počet od začiatku pandémie. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ruského krízového strediska na boj s koronavírusom.

V krajine od začiatku pandémie zaznamenali 1 415 316 prípadov nákazy. V Moskve za posledných 24 hodín potvrdili 5376 infekcií.

Starosta mesta Sergej Sobianin v pondelok oznámil, že hromadné očkovanie proti koronavírusu bude pre obyvateľov Moskvy dostupné v decembri až januári. Toto očkovanie prinesie víťazstvo nad pandémiou, napísal Sobianin na svojej webovej stránke.

V súčasnosti je podľa Sobianina v Moskve v súvislosti s koronavírusom hospitalizovaných približne 10 000 ľudí vrátane 1000 pacientov napojených na pľúcne ventilátory. Návrat k prísnym obmedzeniam – lockdownu – by však podľa jeho slov bol “neprijateľný a nemožný”.

Ruský prezident Vladimír Putin v stredu 14. októbra oznámil, že Rusko zaregistrovalo už druhú vakcínu proti ochoreniu COVID-19, pripomína DPA. Registrovanú vakcínu s názvom EpiVacCorona podľa prezidentových vyjadrení vyvinuli vedci vo výskumnom centre sibírskeho mesta Novosibirsk.

V Rusku bola ešte v auguste registrovaná vakcína Sputnik V, ktorú vyvinulo Národné výskumné centrum pre epidemiologický a mikrobiologický výskum Nikolaja Gamaleju (NICEM). Táto vakcína bola zaregistrovaná ešte pred ukončením klinických skúšok, čo u svetových vedcov vyvolalo pochybnosti.

- Reklama -