Slovinsko vyhlásilo 30-dňový “epidemický stav”

0
Na snímke ľudia v uliciach slovinskej metropoly Ľubľana v piatok 16. októbra 2020. Slovinsko vyhlásilo 30-dňový "epidemický stav" s platnosťou od pondelka 19. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Slovinsko vyhlásilo 30-dňový “epidemický stav” s platnosťou od pondelka, ktorý miestnym úradom umožňuje rýchle zavedenie opatrení zameraných proti narastajúcemu počtu nákazy novým druhom koronavírusu.

Vláda sa tak rozhodla na zasadaní, ktoré sa konalo v nedeľu neskoro večer, informuje tlačová agentúra DPA. K rovnakému kroku pristúpila Ľubľana aj 12. marca, pričom toto bezpečnostné opatrenie zostalo v platnosti až do 30. mája.

Úrady v piatok sprísnili reštrikcie na pohyb obyvateľstva v regiónoch najviac postihnutých epidémiou a školy prešli na dištančné vzdelávanie.

Ľudia sedia pred tržnicou v slovinskej metropole Ľubľana. Foto: TASR

Alpská krajina tiež sprísnila pravidlá nosenie rúšok a obmedzila prevádzku barov i reštaurácií. Slovinsko ako prvý štát v Európe v máji vyhlásil ukončenie pandémie na svojom území, dopĺňa tlačová agentúra AP.

Slovinsko s dvoma miliónmi obyvateľov počas uplynulého víkendu hlásilo vyše 1600 nových prípadov nákazy. Za posledné dva týždne pripadá v krajine na 100 000 obyvateľov 317 nových infekcií. Celkovo tam od začiatku pandémie evidujú vyše 13 000 pozitívne testovaných osôb a 188 súvisiacich úmrtí na COVID-19.

Slovinské zdravotnícke úrady medzičasom prestali v dôsledku vysokého počtu nakazených a preťaženia systému dohľadávať kontakty osôb nakazených novým typom koronavírusu. Osoby s pozitívnym testom dostanú svoje výsledky spolu s nariadením, aby nastúpili do samoizolácie a samy kontaktovali osoby, s ktorými sa stretli a mohli ich vystaviť nákaze.

- Reklama -