Pilotný projekt: Novozámčania vytriedili za dva mesiace tri tony kuchynského odpadu

0
Triedený odpad, ilustračné foto. Foto: TASR

Obyvatelia Nových Zámkov vytriedili za dva mesiace tri tony kuchynského odpadu. Pilotný projekt, do ktorého sa zapojili obyvatelia z 23 panelákových vchodov a 16 rodinných domov, sa začal začiatkom augusta a trval do konca septembra. Novozámocká radnica chcela týmto projektom získať relevantné údaje, koľko biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu novozámocké domácnosti vyprodukujú a či obyvatelia vôbec budú ochotní na takomto zbere spolupracovať, informovalo vedenie mesta.

Domácnosti z rodinných domov dostali špeciálne vedierka s biologicky rozložiteľnými vreckami, do ktorých kuchynský bioodpad zbierali. Pred bytové domy, ktoré sa do projektu zapojili, pristavili uzamykateľné zberové kontajnery a každý zúčastnený vchod dostal kľúč. Odpad od rodinných aj bytových domov zberová spoločnosť odvážala raz týždenne. Počas trvania akcie mesto na žiadosť niektorých domácností zvyšovalo počet biologicky rozložiteľných vreciek na odpad. Museli nahradiť aj niekoľko vedierok, ktoré spred rodinných domov ukradli, niektoré aj s odpadom. Ohlasy však boli podľa vyjadrenia radnice zväčša pozitívne, väčšina účastníkov chcela v projekte pokračovať.

Analytici odhadujú, že na jedného obyvateľa Slovenska ročne pripadá 100 kilogramov potravinového odpadu. V Nových Zámkoch počas dvoch mesiacov odviezla zberová spoločnosť spolu približne tri tony, čo predstavuje priemerne 4,23 kilogramu vytriedeného kuchynského odpadu na obyvateľa rodinného domu a 3,27 kilogramu na obyvateľa domácnosti v paneláku za dva mesiace. Podľa vyjadrení účastníkov počas trvania projektu čiastočne kleslo aj množstvo komunálneho odpadu v kontajneroch.

Obce a mestá majú od 1. januára 2021 povinnosť zabezpečiť zber, odvoz a zhodnotenie kuchynského biologického odpadu. Vytriedený kuchynský odpad bude treba ešte odviezť na najbližšiu bioplynovú stanicu alebo spaľovňu, a tam ho zlikvidovať. Samosprávam by tak od januára vznikli ďalšie náklady na odpadové hospodárstvo. Predsedníctvo Únie miest Slovenska preto žiadajú účinnosť zákona oddialiť.

Novozámocké mestské zastupiteľstvo už viac ako rok bezvýsledne diskutuje o zvýšení poplatkov za zber, odvoz a likvidáciu tuhého komunálneho odpadu. Súčasné poplatky vybraté od obyvateľov zďaleka nestačia pokryť náklady na odpadové hospodárstvo. V roku 2018 vynaložilo mesto na odpadové hospodárstvo 1,754 milióna eur, vlani to bolo viac ako 1,806 milióna eur. Sadzby poplatku pre obyvateľov mesta sa naposledy upravovali v roku 2012. Kým v roku 2018 vybralo mesto na poplatkoch od obyvateľov za odpad takmer 1,186 milióna eur, vlani to bolo 1,134 milióna eur. Rozdiel medzi nákladmi a príjmami zaplatila samospráva zo svojho rozpočtu.

Aj financie na zber a likvidáciu kuchynského odpadu by radnica musela doplácať z mestského rozpočtu, preto sa tento odpad od budúceho roka nemá odvážať centrálne ako počas pilotného projektu.

„Obyvatelia ho budú odnášať individuálne na mestský zberný dvor. Mesto sa zapája do výzvy Envirofondu a bude sa uchádzať o dotáciu na zakúpenie 16 000 plastových vedierok na zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu,“ potvrdilo vedenie mesta.

- Reklama -