USA: Obaja prezidentskí kandidáti vyzývajú, aby šli ľudia čím skôr voliť

0
Na kombosnímke republikánsky šéf Bieleho domu Donald Trump (vpravo) a jeho demokratický protikandidát, bývalý viceprezident Joe Biden. Trump a Biden na seba v noci na stredu narazia v 90-minútovej televíznej debate vôbec po prvý raz. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump i jeho demokratický súper v novembrových prezidentských voľbách Joe Biden vyzvali v nedeľu svojich podporovateľov, aby svoje hlasy odovzdali čím skôr. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Predčasné hlasovanie už prebieha, preto choďte voliť,” povedal Trump ľuďom na zhromaždení v meste Carson v štáte Nevada, v ktorom je predčasné hlasovanie umožnené už od soboty. Trump vo voľbách v roku 2016 v štáte Nevada nezvíťazil, pripomína Reuters.

„Nečakajte, choďte voliť dnes,” povedal Biden v nedeľu ľuďom v meste Durham v Severnej Karolíne. Účastníci predvolebného mítingu sedeli vo svojich autách.

V tomto štáte svoje hlasy do nedeľňajšieho rána odovzdalo už 20 percent registrovaných voličov.

Súboj v tomto štáte je tesný a Trump tu v roku 2016 zvíťazil rozdielom 3,66 percenta hlasov, pripomína Reuters.

Tento rok sa počet hlasov odovzdaných poštou zvýšil, čo sčasti spôsobila pandémia nového koronavírusu, ale tento trend silnel v USA už v niekoľkých predchádzajúcich voľbách.

Približne 27,9 milióna Američanov už svoje hlasy odovzdalo predčasne prostredníctvom pošty alebo osobne, uvádza Reuters s odvolaním sa na United States Elections Project, ktorý zhromažďuje informácie súvisiace s americkými voľbami.

Demokratický kandidát takisto kritizoval Trumpa za jeho víkendové vyjadrenia, že situácia v súvislosti s pandémiou v USA sa zlepšuje. „Veci sa zhoršujú a on nás naďalej klame,” povedal Biden.

Trump v Nevade si zase robil posmech z Bidenovho opatrného prístupu k pandémii.

Vo štvrtok 22. októbra sa má uskutočniť posledná prezidentská debata medzi Trumpom a Bidenom v meste Nashville v štáte Tennessee.

Prezidentskí kandidáti sa mali 15. októbra stretnúť na svojej druhej debate pred prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na 3. novembra. Trump však účasť na debate zrušil po tom, ako sa jej organizátori rozhodli uskutočniť ju vo virtuálnom formáte. Svoje rozhodnutie odôvodnili zdravotným rizikom v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

- Reklama -