Bolívia: Neočakávane pokojné voľby sa skončili, začalo sa sčítanie hlasov

0
Luis Arce (druhý zľava), kandidát ľavicového Hnutia za socializmus (MAS) bývalého prezidenta Eva Moralesa dvíha ruke hore počas tlačovej konferencie v La Paz po prezidentských a parlamentných voľbách v Bolívii v pondelok 19. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Sčítanie hlasov, ktoré podľa očakávaní bude trvať niekoľko dní, sa začalo v nedeľu večer v Bolívii po napätých, no nečakane pokojných voľbách, v ktorých ľavicová strana exprezidenta Eva Moralesa súperila s centristami a konzervatívcami. Informovala o tom agentúra DPA.

Odovzdať hlasy vo voľbách prezidenta a členov oboch komôr parlamentu mohlo viac ako sedem miliónov Bolívijčanov. Dlhé rady pred niektorými volebnými miestnosťami hlásili aj po tom, ako mali byť oficiálne uzavreté. Podľa agentúry AFP bolo hlasovanie pomalé sčasti aj pre opatrenie súvisiace s pandémiou koronavírusu, pričom účasť na voľbách je v juhoamerickej krajine povinná pre občanov do 60 rokov.

Volebná komisia v sobotu oznámila, že počas volebnej noci neposkytne predbežné výsledky sčítania. Pred rokom totiž ich zverejnenie vyvolalo obvinenia z podvodov a násilné protesty, ktoré viedli k vyhláseniu vtedajších volieb na neplatné.

Tentoraz sa výsledky očakávajú najskôr v stredu, pričom možné druhé kolo volieb by sa uskutočnilo 29. novembra.

Po minuloročných voľbách sa za víťaza vyhlásil Morales, ktorý by tak získal štvrté funkčné obdobie po sebe, avšak protesty a tlak zo strany armády prinútili prvého domorodého prezidenta krajiny k odchodu do exilu. Moc ako dočasná prezidentka prevzala vtedajšia konzervatívna podpredsedníčka Senátu Jeanine Áňezová.

Prezidentský kandidát Moralesovho Hnutia za socializmus (MAS) Luis Arce má podľa prieskumov dobré vyhliadky na to, že porazí centristu Carlosa Mesu, ktorý dúfal, že si získa podporovateľov Áňezovej po tom, ako svoju kandidatúru stiahla.

Ak však Moralesov niekdajší minister hospodárstva nezíska viac ako 50 percent hlasov – alebo aspoň 40 percent s desaťpercentným náskokom pred kandidátom na druhom mieste -, uskutoční sa druhé kolo volieb. V tom by mohol prehrať, ak sa konzervatívny tábor zjednotí za jeho súperom.

Pred voľbami v krajine hlásili desiatky násilných incidentov, čo vyvolalo obavy zo zopakovania vlaňajších zrážok medzi stúpencami Moralesa, jeho oponentmi a políciou, ktoré si vyžiadali vyše 30 obetí na životoch.

Úrady však oznámili, že k závažnými incidentom nedošlo, a Áňezová označila voľby za “demokratickú a pokojnú oslavu”. Pokojný priebeh potvrdili aj pozorovatelia Organizácie amerických štátov (OAŠ).

Mnohí pozorovatelia sa domnievajú, že prípadné víťazstvo Arceho by umožnilo Moralesov návrat z Argentíny, odkiaľ exprezident zohrával prominentnú úlohu v kampani svojej strany MAS, najsilnejšieho politického subjektu v krajine.

- Reklama -