Český premiér odsúdil bezohľadnosť demonštrantov na pražskom proteste

0
Demonštranti sa zhromaždili na protest proti reštriktívnym opatreniam COVID-19 na Staromestskom námestí v Prahe v Českej republike v nedeľu 18. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Český premiér Andrej Babiš v reakcii na nedeľnú demonštráciu športových fanúšikov na Staromestskom námestí v Prahe uviedol, že je v šoku z toho, ako bezohľadní a sebeckí sú niektorí občania, ktorí nedodržujú opatrenia vlády proti šíreniu nového koronavírusu a ohrozujú seba aj ostatných. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Demonštrácia proti vládnym opatreniam musela byť v nedeľu po 15. hodine rozpustená. Počet jej účastníkov totiž niekoľkonásobne prekročil povolených päťsto. Väčšina účastníkov protestu si nezakrývala nos a ústa a nedodržiavala bezpečné rozstupy. Dav ľudí skandoval aj heslá namierené proti členom vlády. Časť protestujúcich sa po rozpustení demonštrácie pobila s policajtmi, ktorí museli na mieste použiť aj vodné delo.

https://www.facebook.com/AndrejBabis/posts/2046203582182942
Zdroj: Facebook/Andrej Babiš

Babiš na Twitteri súčasne poďakoval polícii a uviedol, že je na jej vysoko profesionálny prístup hrdý. Vyslovil sa tiež za prísny postih pôvodcov konfliktu. „Teraz, keď máme pred sebou dva najťažšie a najzložitejšie týždne pre zvládnutie epidémie, len zamestnávajú zdravotníkov, záchranárov a políciu, jednoducho profesie, ktoré potrebujeme na úplne iné činnosti,” dodal.

Na snímke stret policajtov s účastníkmi demonštrácie na protest proti reštriktívnym opatreniam COVID-19 na Staromestskom námestí v Prahe v Českej republike v nedeľu 18. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Aj podľa českého ministra vnútra Jana Hamáčka zasiahla polícia na Staromestskom námestí absolútne profesionálne po tom, ako niekoľko stoviek prítomných chuligánov napadlo policajtov. „Niekoľko policajtov bolo zranených, prajem im skoré uzdravenie a všetkým policajtom ďakujem,” napísal Hamáček na Twitteri.

Hamáček dodal, že sa potvrdili obavy, podľa ktorých časť radikálnych fanúšikov zneužije protest k vyvolávaniu potyčiek s policajtmi.

- Reklama -