Počas nedeľných protestov v Bielorusku opäť zadržali niekoľko desiatok ľudí

0
Na archívnej snímke policajti zatýkajú ženy počas protestu na podporu opozičnej líderky Maryje Kalesnikavovej, ktorú podľa tvrdení bieloruských úradov v utorok nadránom zadržali na bielorusko-ukrajinskej hranici za pokus nelegálne opustiť územie Bieloruska v Minsku. Foto: TASR/AP

Počas nedeľných protestov v Bielorusku bolo opäť zadržaných niekoľko desiatok ľudí vrátane niekoľkých novinárov.

Ľudskoprávna organizácia Viasna má informácie o najmenej 80 zadržaných v rôznych mestách krajiny, kde sa v nedeľu znova konali protetsy proti Alexandrovi Lukašenkovi. Najviac zadržaných eviduje Viasna v Minsku, informovala agentúra DPA.

Agentúra AFP uviedla, že podľa vyjadrenia hovorkyne bieloruského ministerstva vnútra Voľhy Čamadanavovej polícia len pri zásahoch v Minsku zadržala viac ako sto ľudí.

Presná bilancia počtu účastníkov dnešných pochodov proti Lukašenkovi nie je zatiaľ známa, médiá informujú o desiatkach tisíc ľudí.

Odporcovia Lukašenka a jeho vlády vyšli v nedeľu do ulíc bieloruských miest aj napriek varovaniu vedenia bezpečnostných zložiek, že proti účastníkom nepovolených zhromaždení budú použité prostriedky na spacifikovanie davu.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruské bezpečnostné zložky totiž prišli začiatkom tohto týždňa s tvrdením, že protesty v krajine sa radikalizujú, preto orgány činné v trestnom konaní “v prípade potreby” použijú aj strelné zbrane, pričom však “humánnym spôsobom” a selektívne – iba proti demonštrantom, ktorí kladú odpor.

Spravodajský portál Naša niva v nedeľu podvečer informoval, že tlačová služba polície pre mesto Minsk priznala, že jej príslušníci vystrelili “niekoľko varovných výstrelov do vzduchu”.

Tlačová služba vysvetlila, že k streľbe gumenými projektilmi policajti pristúpili po tom, ako “agresívny dav hádzal kamene smerom na služobné vozidlá a policajtov”.

Spravodajcovia portálu pritom nezaznamenali agresiu zo strany demonštrantov, ktorých bolo podľa ich odhadov asi 100.000.

Napäté situácie na minských uliciach podľa novinárov vznikali len pri pokusoch policajtov o rozohnanie demonštrantov a vtedy, keď sa policajti či maskovaní ľudia v civile pokúšali zadržať i ľudí, ktorí len kráčali po chodníkoch v okolí miesta konania protestného podujatia nazvaného Pochod partizánov.

Kanál Nexta Live, ktorý na platforme sociálnych médií Telegram koordinuje demonštrantov, vyzval Bielorusov, aby počas Pochodu partizánov vyjadrili solidaritu s pracovníkmi štátnych podnikov.

„My potomkovia slávnych vojakov a partizánov, sme hodní svojich predkov, ktorí už raz fašizmus porazili,” napísal kanál Nexta Live, ktorý má dva milióny sledovateľov.

Agentúra AFP pripomenula, že počas druhej svetovej vojny malo nacistami okupované Bielorusko najväčšie partizánske hnutie v Európe.

Pred pochodom bolo opäť zavretých viacero staníc metra v centre Minska.

Pripravené boli aj vojenské nákladné vozidlá a telefónne siete znovu nefungovali v tradičnom režime. Miestny mobilný operátor MTS priznal, že dostal príkaz obmedziť prístup do mobilnej siete, aby bola “zaistená štátna bezpečnosť”.

Protesty proti Lukašenkovi sa v nedeľu konali aj v ďalších mestách Bieloruska, napr. v Hrodne, Homeli, Vicebsku či Breste. Všetky akcie monitorovala polícia a neznáme osoby v civile. Zadržaných hlásia aj z regiónov.

- Reklama -