Premiér je za dobrovoľné celoplošné testovanie s odmenami pre tých, ktorí sa ho zúčastnia. Uviedol v Na telo

0
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR

Vládna koalícia sa na mene nového šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR zrejme nedohodne pred prvým kolom voľby, poslanci budú hlasovať podľa svojich preferencií. V nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo to pripustil premiér Igor Matovič (OĽANO).

„Samozrejme, že by bolo dobré, aby sme sa dohodli ešte pred prvým kolom, ale keď už verejné vyjadrenia a záväzky poslanci za politické stany dávajú, asi ťažko sa dokážeme dohodnúť pred prvým kolom,” poznamenal. Ocenil, že medzi kandidátmi sú kvalitné mená, verí preto, že pred druhým kolom sa partneri dohodnú.

Vyjadril sa tiež k otázke celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 a prístupu k zdravotným poisťovniam na Slovensku.

Pri financovaní zdravotných poisťovní odmieta zvýhodňovanie súkromných poisťovní voči štátnej. Zdôraznil, že tá má najviac poistencov, najviac za nich platí a je ochotná preplácať aj tie najdrahšie liečby. „Nemôže byť VšZP ako hus na šklbanie,” dodal.

Celoplošné testovanie si vie predstaviť skôr v dobrovoľnej forme s odmenami pre tých, čo sa zúčastnia. Nevidí dôvod, aby sa zodpovední ľudia skladali na zdravotnú starostlivosť tým, čo spochybňujú vážnosť pandémie a ochorenia COVID-19. Na otázku o prípadnej rekonštrukcii vlády odpovedal, že sa treba orientovať na boj proti spoločnému nepriateľovi, a to ochoreniu COVID-19. Verí, že sa v koalícii zomknú.

Premiér sa chce tiež ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) a policajného prezidenta pýtať, či sa nedal sobotňajší (17. 10.) protest pre Úradom vlády SR proti epidemiologickým opatreniam zastaviť už na bratislavskej hlavnej stanici. Opätovne uviedol, že každý, kto po policajtoch vykonávajúcich svoju službu, hádže dlažobné kocky a ohrozuje ich na životoch, si vodné delo zaslúži.

Opozičný poslanec a exminister hospodárstva Peter Žiga (nezaradený) celoplošné testovanie nenamieta. Pýta sa však na bezpečnosť takejto akcie. Zdôraznil, že odborníci musia povedať, či je takéto testovanie bezpečné. Minister financií Eduard Heger (OĽANO) poznamenal, že testovanie nikomu neublíži.

- Reklama -