Šéf hmotných rezerv: Firma, ktorá má dodať štátu testy, dlh SP zaplatila ešte pred podpisom zmluvy

0
Predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Ján Rudolf. Foo: TASR

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Ján Rudolf tvrdí, že firma Eurolab Lambda, ktorá má dodať štátu desať miliónov antigénových testov, dlh v Sociálnej poisťovni (SP) zaplatila a až potom sa s ňou podpísala zmluva. Uviedol to v nedeľu počas diskusnej relácie TA3 V politike v reakcii na vyjadrenia mimoparlamentnej strany Spolu. Tá tvrdí, že štát uzatvoril zmluvu na nákup testov na plošné pretestovanie obyvateľov s firmou, ktorá má nedoplatky v SP.

Rudolf uviedol, že keď začali obstarávať, v priamom rokovacom konaní oslovili viacero firiem. Išlo o skoro 20 firiem, ktoré dodávajú zdravotnícky materiál.

„Podmienkou bolo, aby boli zapísané v zozname hospodárskych subjektov,” uviedol predseda SŠHR. Tento register podľa neho prevádzkuje Úrad pre verejné obstarávanie a verejný obstarávateľ ani dodávateľ nemôže spochybňovať údaje v tomto registri.

„Firma je zapísaná v zozname hospodárskych subjektov. Verejný obstarávateľ, v tomto prípade SŠHR, nie je povinný overovať údaje z toho registra,” povedal Rudolf. Ak sa podľa neho stane, že má obstarávateľ nejakú pochybnosť, má právo požiadať o vysvetlenie.

„My sme takéto právo využili, keďže sme zistili, že daná firma má nedoplatky na sociálnom poistení. Žiadali sme vysvetlenie. Firma povedala, že sa stala nejaká technická chyba a nedoplatok uhradí,” dodal Rudolf s tým, že to bolo pred podpisom zmluvy. Ako tvrdí, zmluvu s nimi uzavrel, až keď bol nedoplatok vyplatený. „Ja som podpísal zmluvu s firmou, ktorá nemala nedoplatky v SP,” uviedol predseda SŠHR.

Rudolf tvrdí, že celý proces prebiehal v dôvernom režime. Dôvody sú podľa neho jednoduché. “Situácia na svetovom trhu s testami je veľmi komplikovaná a ťažká a nechceli sme dopustiť, aby sa stalo to, čo pri prvej vlne, aby boli sklady prázdne,” povedal Rudolf. Poznamenal, že niekedy dochádzalo aj k takým prípadom, že niektoré štáty mali zdravotnícky materiál zaplatený v lietadle a niekto ho preplatil a lietadlo sa obrátilo vo vzduchu a pristálo v inej krajine.

Pri výbere dodávateľskej firmy testov na celoplošné testovanie podľa slov Rudolfa rozhodovala cena, kvalita a termín dodania. Bližšie informácie chce prezentovať na tlačovej konferencii po nedeľnom mimoriadnom rokovaní vlády.

SŠHR majú podľa Rudolfa k dispozícii 500 000 kusov antigénových testov, ktoré boli nakúpené na základe uznesenia vlády z 23. septembra. Rudolf potvrdil, že prvých 100 000 už bolo distribuovaných pre domovy sociálnych služieb. Rudolf povedal, že SŠHR je pripravená vyskladňovať testy na základe požiadaviek jednotlivých orgánov krízového riadenia.

- Reklama -