Klus k svojej neúčasti na summite v Bruseli: Verím, že to bola u premiéra jednorazová záležitosť

0
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus. Foto: TASR

Verím, že to bola jednorazová záležitosť, komentuje konanie premiéra Igora Matoviča a svoju prekvapivú neúčasť na summite lídrov Európskej únie v Bruseli štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. A čo hovorí na premiérov kuriózny príhovor pred novinármi?

Igor Matovič sa vo štvrtok zúčastnil summitu lídrov Európskej únie v Bruseli. Na ten vás nezobral. Vysvetlil vám prečo? Hovorili ste o tom spolu?

S pánom premiérom sme sa v pondelok rozprávali o tom, že ho tentoraz nebudem osobne sprevádzať na summit lídrov v Bruseli, ako je to v prípade sherpov – hlavných koordinátorov európskych tém zvykom. Vzhľadom na víkendové udalosti som počas rozhovoru nemal potrebu pátrať po dôvodoch. Počas týždňa potom pán premiér niekoľko dôvodov spomenul aj médiám. 

Do budúcna očakávate podobné “opatrenia”?

Práve naopak. Verím, že to bola jednorazová záležitosť. Veľmi ťažko sa mi totiž koordinuje nielen program, ale najmä rôzne výstupy voči partnerom na diaľku. Práve toto je totiž nielen úloha mňa osobne, ako šerpu, ale aj zástupcu rezortu, ktorý je zo zákona poverený koordináciou európskych politík. Zároveň si úprimne prajem, aby napätie v koalícii čím skôr pominulo. 

Cítite nedôveru od premiéra?

Ja ako osoba nie. A od marca robím všetko preto, aby som mu na to ako osoba zodpovedná uňho za koordináciu euroagendy ani nedal dôvod.

Čo ste si mysleli pri jeho mediálnom brífingu?

Že má v rámci nových protiepidemiologických podmienok Rady podobné prekvapenie ako ja v utorok v Luxembursku. Ja som si pomohol tabletom. Škoda, že som ho na to nemohol upozorniť priamo v Bruseli. 

- Reklama -