Slovensko bude mať nových veľvyslancov v ČR, USA, vo Veľkej Británii i v Rusku

0
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Slovensko bude mať nových veľvyslancov v Českej republike, USA, Veľkej Británii a v Rusku. Vymenia sa aj veľvyslanci pri medzinárodných organizáciách v Bruseli a v Paríži. Uviedol minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok.

„Môžem potvrdiť, že rezort diplomacie uskutoční viaceré výmeny na veľvyslaneckých postoch v zahraničí, medzi nimi v Českej republike, Spojených štátoch, Spojenom kráľovstve, Ruskej federácii, na Stálej delegácii SR pri NATO a na Stálej misii SR pri OECD Paríž,” informoval minister.

V Prahe bude pôsobiť Rastislav Káčer, ktorý bol v minulosti veľvyslancom SR v USA a v Budapešti. V Londýne veľvyslanecký post obsadí bývalý štátny tajomník rezortu obrany Róbert Ondrejcsák, ktorý sa venoval zahraničnej a bezpečnostnej politike a v minulosti okrem iného pôsobil aj ako zástupca veľvyslanca v Maďarsku. Radovan Javorčík do Washingtonu odchádza z postu Stáleho predstaviteľa SR pri NATO. Ľubomír Rehák, ktorý bude viesť veľvyslanectvo v Moskve, doteraz vykonával funkciu veľvyslanca v Spojenom kráľovstve.

V rámci zastúpení pri medzinárodných organizáciách bude Stálu delegáciu pri NATO v Bruseli riadiť Peter Bátor, ktorý pôsobil ako zahraničnopolitický poradca prezidentky SR. Kariérny diplomat František Ružička bude viesť Stálu misiu SR pri OECD.

„Som veľmi rád, že na tieto významné posty posielame profesionálov s dobrými skúsenosťami v zahraničnej a bezpečnostnej politike. Všetci majú odo mňa jasné zadanie o napĺňaní priorít v krajinách, kde budú pôsobiť. Verím, že využijú svoje skúsenosti na aktívne presadzovanie záujmov Slovenska v zahraničí,” uzavrel šéf slovenskej diplomacie.

- Reklama -