COVID-19 sa šíri najmä v rodinách a na pracoviskách

0
. Foto: TASR

Nákaza novým koronavírusom sa aktuálne šíri najmä kontaktmi s pozitívnymi osobami v rodinách a na pracoviskách. Na sociálnej sieti o tom informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Početnejší výskyt hlásili regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bardejov, Bratislava, Čadca, Dolný Kubín, Humenné, Košice, Liptovský Mikuláš, Prešov, Poprad, Prievidza, Trnava a Senica.

Početnejší výskyt podľa hygienikov eviduje väčšina krajských miest. RÚVZ Bardejov, Trnava, Humenné, Prešov, Prievidza a Senica uviedli, že šírenie ochorenia COVID-19 pokračuje najmä medzi úzkymi kontaktmi, v rodinách, na pracoviskách a v kolektívoch, sporadicky sa vyskytnú aj importy zo zahraničia. Lokálne epidémie sa vyskytujú v zariadeniach sociálnych služieb, pričom regionálne úrady prijímajú v spolupráci so zriaďovateľmi zariadení príslušné opatrenia. Jednotlivé zariadenia fungujú v osobitnom režime, pozitívni klienti sú izolovaní a stará sa o nich vyčlenený personál.

Vo väčšine nových prípadov v rámci pôsobnosti RÚVZ Čadca ide o dohľadané kontakty, nový koronavírus sa šíri najmä v rodinách. V územnej pôsobnosti RÚVZ Čadca zatiaľ neevidujú žiadne nové výrazné ohnisko nákazy.

Epidemiológovia RÚVZ Košice nezaznamenali nové ohniská nákazy. Nové prípady sú kontakty už potvrdených infikovaných osôb a vyšetrenia, ktoré nariadili lekári.

RÚVZ Prešov a Banská Bystrica uviedli, že v rámci pôsobnosti ich územia ide zväčša o pokračovanie výskytov ochorenia COVID-19 v rodinách. Ochorenie bolo potvrdené aj u kontaktov potvrdených prípadov zo starších i novších ohnísk nákazy, napríklad na pracoviskách, oslavách, rôznych spoločenských podujatiach, navštevovaných kolektívov a rovnako boli pozitívne testované i viaceré kontakty kontaktov potvrdených prípadov s ochorením COVID-19.

Hygienici RÚVZ Liptovský Mikuláš uviedli, že ide najmä o dohľadané kontakty pozitívne testovaných, rodinné nákazy a kontakty na pracoviskách.

RÚVZ Dolný Kubín priblížil, že v okresoch Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín pokračuje aj za pomoci príslušníkov ozbrojených síl dohľadávanie kontaktov pozitívnych osôb.

- Reklama -