Kirgizský prezident Žeenbekov podáva demisiu

0
Kirgizský prezident Sooronbaj Žeenbekov vo štvrtok 15. októbra 2020 oznámil, že podáva demisiu. Foto: TASR/AP

Kirgizský prezident Sooronbaj Žeenbekov vo štvrtok oznámil, že podáva demisiu. Podľa agentúry TASS to vo štvrtok oznámila jeho tlačová služba.

„Nedržím sa moci. Nechcem zostať v dejinách Kirgizska ako prezident, ktorý prelieval krv a strieľal do vlastných občanov. Preto som sa rozhodol podať demisiu,” uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na prezidentovom webe.

Politická kríza v Kirgizsku vypukla po parlamentných voľbách, ktoré sa konali 4. októbra. Prívrženci strán, ktoré sa nedostali do parlamentu, sa v noci na 6. októbra zmocnili niekoľkých vládnych budov a prepustili z väzenia exprezidenta Almazebka Atambajeva a mnoho ďalších politikov vrátane Sadyra Žaparova. V centre kirgizskej metropoly následne došlo k zrážkam medzi stúpencami rôznych opozičných síl.

V tejto situácii podali demisiu predseda vlády Kubatbek Boronov i predseda parlamentu Dastanbek Džumabekov. V snahe zabrániť ďalším protestom potom Žeenbekov zaviedol v Biškeku výnimočný stav a republiková Ústredná volebná komisia výsledky parlamentných volieb za neplatné. Dátum nových volieb musí byť oznámený do 6. novembra.

V utorok a stredu boli v Kirgizsku zvolení noví predseda parlamentu i predseda vlády – stal sa ním Sadyr Žaparov, ktorý vzápätí oznámil, že sa chce zasadiť za odchod Žeenbekova z funkcie hlavy štátu.

Potvrdenie Žaparova vo funkcii premiéra je podľa agentúry Reuters krokom k ukončeniu politickej krízy v tejto stredoázijskej krajine, ktorá je blízkym spojencom Ruska.

V stredu, po potvrdení Žaparova do funkcie premiéra, sa konalo rokovanie o Žeenbekovom prípadnom odchode z funkcie.  

Prezidentská tlačová služba po nich uviedla, že Žeenbekov je pripravený odísť z funkcie, ale až po nových parlamentných voľbách, ktoré ešte nie sú naplánované. Kancelária vo svojom vyhlásení uviedla, že Žeenbekovov odchod by teraz viedol “k nepredvídateľnému vývoju, ktorý by štátu uškodil”.

- Reklama -