Konflikt záujmov? Ako poslankyňa letela na nákupy vládnym špeciálom. Ako funkcionárka Úradu na ochranu osobných údajov sa stretáva s podnikateľkou, ktorá zastupuje kontrolované subjekty

0
Anna Vitteková, podpredsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov, poverená vedením. Foto: TASR

Zástupkyňa spoločností, ktoré majú kontrolu od Úradu na ochranu osobných údajov, bývalá kontrolórka tohoto Úradu Tatiana Valentová chodieva pravidelne na návštevu do kancelárie podpredsedníčky Úradu Anny Vittekovej, ktorá je po odvolaní Sone Pőtheovej v apríli, zároveň poverená vedením celého úradu a pôsobí ako druhostupňový rozhodujúci orgán. Čo tam chce? Podľa dvoch advokátskych kancelárií, ktoré sme oslovili, to vyzerá na jasný konflikt záujmov.

Prečo chodieva za Annou Vittekovou, poverenou vedením Úradu na ochranu osobných údajov podnikateľka Tatiana Valentová? „Úrad navštevuje v súvislosti s tým, že sa vyjadruje k výsledkom kontroly alebo vykonáva nahliadanie do spisu ako zástupca jedného z účastníkov konania,” uviedla hovorkyňa úradu Bezáková.  

No určite stojí za zamyslenie, prečo chodí nahliadať do spisov rovno k poverenej predsedníčke úradu a nie k pracovníkovi, ktorý rieši dané konanie. Veď Anna Vitteková je z titulu funkcie zároveň druhostupňový orgán, ktorý rozhoduje o konaniach. Ako inak sa dá lepšie opísať konflikt záujmov, než vidieť stranu sporu v zatvorenej kancelárii rozhodujúcej osoby? Môže momentálne najvyššia funkcionárka, ktorá má navyše priateľský vzťah s touto podnikateľkou, keďže ich viacerí videli spolu aj mimo úradu, nestranne a nezávisle rozhodovať? 

Anna Vitteková, podpredsedníčka úradu (funkčné obdobie sa jej končí v januári 2021) pôsobila v minulosti ako poslankyňa NR SR za Smer-SD a bola v médiách označovaná za najlepšie zarábajúcu úradníčku Ficovej vlády, keď mala viac peňazí na výplatnej páske než vtedajší premiér. Za štyri roky pôsobenia ako štátna tajomníčka ministra spravodlivosti Štefana Harabina priznala odmeny vo výške 168 294 eur, pričom poberala aj plat, mesačne asi 2 000 eur a toto ohodnotenie považovala za primerané. Preslávila sa tiež cestou do Petrohradu, kde bola vládnym špeciálom s troma kolegyňami z parlamentu nakupovať, pričom tento “výlet” namiesto pracovnej cesty stál daňových poplatníkov asi 44 000 eur.

„Pani podpredsedníčka, ako toho času najvyšší predstaviteľ úradu, smie prijímať návštevy podľa vlastnej vôle a rozhodnutia. Dovolíme si Vám dať do pozornosti, že pani podpredsedníčka síce toho času rozhoduje ako druhostupňový orgán, ale rozhodnutia prijíma na základe porady a stanoviska rozkladovej komisie,” uviedla hovorkyňa Bezáková po konzultácii s podpredsedníčkou Vittekovou stanovisko úradu.

Matúš Mesarčík z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave tvrdí, že nie je rozhodujúce stanovisko komisie, ale predsedu. „Zákonná úprava výslovne ustanovuje, že o rozklade rozhoduje predseda. To znamená, že stanovisko rozkladovej komisie je nezáväzné,” uviedol Mesarčík pre ParlamentneListy.sk.  

Mesarčíkove slová potvrdzujú aj zamestnanci úradu na ochranu osobných údajov, podľa ktorých Vitteková bezprecedentne znižuje pokuty napriek tomu, čo odporúča komisia.

Anna Vitteková, podpredsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov, poverená vedením (Foto: TASR)

A úrad vo svojom zdôvodnení pokračuje aj ďalej. „Navyše z diplomatického hľadiska je vhodné, aby sa vedúci predstaviteľ orgánu stretal so svojím náprotivkom v minimálne rovnakej pozícii a uvedenou návštevou a jej priebehom, ako sa stal, neboli narušené zásady nezávislého posúdenia a rozhodovania konaní v II. stupni,” uviedla hovorkyňa Bezáková. 

Je to konflikt záujmov a vzbudzuje pochybnosti o nestrannosti a nezávislosti podpredsedníčky úradu, zhodli sa oslovené advokátske kancelárie. Právnik Mesarčík okomentoval túto situáciu takto: „Vecné a odborné diskusie o skutkovej podstate prípadu sú, samozrejme, v poriadku za predpokladu, že sa ku všetkým zástupcom podávateľov rozkladu pristupuje rovnako a za dodržania zásad nezávislého posúdenia.”

Ak by sme vnímali napríklad súdnictvo optikou Úradu na ochranu osobných údajov, tak bývalý predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Truban by dnes nečelil disciplinárnemu konaniu za to, že sa nevylúčil z konania o nitrianskom podnikateľovi Bödörovi… Veď ani on nevidel konflikt záujmov. Na rozdiel od Trubana však nad pozíciou Vittekovej nie je v podstate žiadna kontrola.

- Reklama -