Kirgizský parlament potvrdil vo funkcii premiéra nacionalistu Žaparova

0
Kirgizský vojak a policajti kontrolujú auto na ulici v kirgizskom Biškeku. Foto: TASR/AP

Poslanci kirgizského parlamentu v stredu v opakovanom hlasovaní potvrdili vo funkcii premiéra populistického nacionalistu Sadyra Žaparova, ktorého uplynulý pondelok oslobodili z väzenia demonštranti. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Potvrdenie Žaparova vo funkcii premiéra je podľa agentúry Reuters krokom k ukončeniu politickej krízy v tejto stredoázijskej krajine, ktorá je blízkym spojencom Ruska.

Predchádzajúci pokus vymenovať Žaparova do funkcie premiéra bol neúspešný. Kirgizský prezident Sooronbaj Žeenbekov totiž vetoval výsledok sobotňajšieho hlasovania poslancov s odôvodnením, že sa pod vymenovanie Žaparova nepodpíše, pokiaľ parlament nebude uznášaniaschopný. V sobotu totiž niektorí poslanci neboli v pléne fyzicky prítomní, píše agentúra Reuters. V stredu sa však na mimoriadnom zasadaní parlamentu zúčastnilo už viac ako 80 zo 120 poslancov a Žeenbekov dal vymenovaniu Žaparova zelenú.

Žaparov bol už 6. októbra parlamentom schválený ako predseda dočasnej vlády, s jeho vymenovaním však nesúhlasili viaceré politické strany.

Voľby zo 4. októbra vyhrali strany spriaznené s proruským prezidentom Sooronbajom Žeenbekovom, ale opozícia i volební pozorovatelia výsledok hlasovania spochybnili na základe informácií o prípadoch kupovania voličských hlasov. Po voľbách vypukli masové protesty, ktoré si vyžiadali najmenej jednu obeť a vyše 1200 zranených.

Úrady medzičasom výsledky volieb anulovali, čo však neviedlo k ukončeniu protestov, ktorých účastníci z väzenia oslobodili viacerých predstaviteľov opozície.

Medzi prepustenými bol i Žarapov, ktorého kirgizský najvyšší súd neskôr oslobodil spod obžaloby v kauze bratia rukojemníkov v roku 2013, pre ktorú sa ocitol vo väzení.

- Reklama -