Biden: Pandémia ukázala, že starší voliči nie sú pre Trumpa dôležití

0
Americký demokratický prezidentský kandidát Joe Biden hovorí k svojim priaznivcom. (Foto: TASR/AP)

Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden obvinil svojho republikánskeho súpera Donalda Trumpa z toho, že ignoruje starších amerických voličov. Informoval o tom v stredu denník The Guardian.

Podľa Bidena Trump ako prezident USA podcenil hrozbu, ktorú pandémia predstavuje práve pre staršie generácie. Súčasný šéf Bieleho domu podľa považuje seniorov za nedôležitých a nahraditeľných. Demokratický kandidát to povedal počas utorňajšieho predvolebného zhromaždenia v štáte Florida.

Biden na malom mítingu v okrese Broward na južnej Floride, na ktorom sa za prísnych opatrení zúčastnilo iba zhruba 50 ľudí, kritizoval Trumpa za to, že v boji proti pandémii nevenoval dostatočnú pozornosť ochrane rizikových skupín.

„Pre Donalda Trumpa ste nahraditeľní. Ste zanedbateľní. Ste v podstate nikto. Takto vidí seniorov. Takto vidí vás,” vyhlásil Biden, ktorý na Floridu pricestoval len deň po Trumpovi.

Donald Trump podnikol v pondelok – za účelom prevolebného zhromaždenia na Floride – prvú cestu mimo Washingtonu po tom, ako sa nakazil novým koronavírusom.

Biden je podľa vlastných slov sklamaný z toho, že Trumpov zľahčujúci prístup k pandémii COVID-19 sa nezmenil ani po tom, čo sa sám infikoval. „Čím dlhšie je Donald Trump prezidentom, tým je zdá sa viac ľahkomyseľný,” povedal Biden. “Vďakabohu, že nám zostávajú (do volieb) už len tri týždne,” dodal.

Bidenovo volebné víťazstvo na Floride, kde podľa posledných prieskumov aktuálne vedie, by vážne ohrozilo Trumpove šance na znovuzvolenie. V roku 2016 Trump na Floride zvíťazil o 1,2 percentuálneho bodu.

Podľa najnovšieho prieskumu agentúry Opinium Research a denníka The Guardian vedie Biden pred Trumpom o rekordných 17 percentuálnych bodov.

- Reklama -