Prvý Trumpov míting po nakazení: hádzal do davu rúška

0
Americký prezident Donald Trump hádže medzi priaznivcov ochranné rúška počas prezidentskej kampane na Medzinárodnom letisku Orlando Sanford v meste Stanford. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump v pondelok vystúpil na predvolebnom zhromaždení v meste Sanford v americkom štáte Florida, informovala agentúra DPA.

Len týždeň po jeho odchode z nemocnice, kde ho hospitalizovali pre koronavírus SARS-CoV-2, Trump vykročil na pódium a hádzal do davu rúška. Sám pritom na tvári žiadne nemal, podotkla agentúra AFP.

„Cítim sa taký silný,” prihovoril sa prezident k tisíckam svojich priaznivcov a zažartoval, že “pobozká chlapov a krásne ženy” v publiku.

Krátko po tom, čo vystúpil na pódium, zopakoval, že je teraz “imúnny” voči ochoreniu COVID-19. Podľa vedcov v súčasnosti neexistujú dôkazy, že by ľudia, ktorí sa uzdravili z tohto ochorenia, boli chránení pred druhou nákazou, pripomína spravodajská stanica CNN.

Americký prezident Donald Trump reční počas prezidentskej kampane na Medzinárodnom letisku Orlando Sanford v meste Stanford v noci na 13. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Trump na mítingu opäť presadzoval opätovné otvorenie škôl a ekonomiky a vyhlásil, že krajina je “na ceste k 100 miliónom dávok vakcíny do konca tohto roka”.

Štát Florida môže byť kľúčovým pre konečný výsledok prezidentských volieb naplánovaných na 3. novembra. Ako pripomenula agentúra Reuters, kandidát demokratov Joe Biden si v prieskumoch verejnej mienky naďalej udržuje pred Trumpom náskok v mnohých štátoch.

Biden sa v pondelok zase prihovoril malej skupine pracovníkov automobilového odvetvia na parkovisku v meste Toledo v štáte Ohio. „215 000 mŕtvych v dôsledku Covidu,” povedal 77-ročný bývalý viceprezident, ktorý okrem iného kritizoval aj Trumpovo “neuvážené správanie” od stanovenia diagnózy.

Osobný lekár amerického prezidenta Sean Conley v pondelok uviedol, že Trump mal niekoľko po sebe idúcich dní negatívne výsledky testov na koronavírus nového typu.

Conley dodal, že aj na základe výsledkov, ktoré priniesli testy Abbot BinaxNOW, lekársky tím dospel k záveru, “že prezident už nie je nákazlivý”. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

Trump 1. októbra oznámil, že s manželkou Melaniou mali pozitívny výsledok testu na koronavírus. Ďalšie tri dni strávil prezident vo vojenskej nemocnici pri Washingtone.

V utorok má Trump absolvovať zhromaždenie v Pennsylvánii, v stredu v štáte Iowa a vo štvrtok v štáte Severná Karolína.

- Reklama -