AKTUALIZOVANÉ Štyri roky a štyri mesiace! Samosudkyňa ŠTS uznala Kotlebu za vinného

0
Pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku pokračuje v pondelok hlavné pojednávanie s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom (vľavo) v kauze rozdávania kontroverzných šekov na sumu 1488 eur. Na pojednávanie sa dostavil Kotleba a jeho dvaja obhajcovia – Tomáš Rosina a Ondrej Mularčík. Foto: TASR

Predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Sudkyňa Ružena Sabová ho v kauze kontroverzných šekov pre chudobných odsúdila na štyri roky a štyri mesiace odňatia slobody. Tie by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Verdikt ŠTS nie je právoplatný. Je možné sa voči nemu odvolať na Najvyšší súd SR.

Sudkyňa tak vyhovela záverečnému návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáša Honza. Ten navrhol vo svojej záverečnej reči koncom septembra Kotlebovi trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby a so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Sadzba v Trestnom zákone za spomínaný paragraf je od štyroch do ôsmich rokov odňatia slobody.

Kotleba rozdával kontroverzné šeky 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Podľa sudkyne zneužil svoje postavenie predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Súd sa podľa jej slov v rámci dokazovania zameral na povahu číselnej kombinácie notoricky známych čísel používaných medzi extrémistami.

„Takéto čísla majú význam len s inými okolnosťami, a to keď prejavujú znaky extrémizmu,” zdôvodnila okrem iného verdikt sudkyňa. Podľa jej slov sa súd zameral na to, či takéto okolnosti boli zistené u predsedu ĽSNS. Znalci potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.

Kotlebu pôvodne obžalovali z prečinu prejavovania sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd. Trestného činu sa mal podľa obžaloby dopustiť, keď odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici v marci 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru. Sudkyňa avizovala, že skutok môže posudzovať aj ako založenie, podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, čo znamená prísnejší trest.

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roku. Číslo 1488 je známe a používané v symbolike extrémistov, a je spojením čísel 14 (14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu) a 88 (ôsmym písmenom v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu ‘Heil Hitler!’). Kotleba tým podľa obžaloby verejne a na mieste verejnosti prístupnom najmä používaním hesiel prejavoval sympatie k rasistickej a neonacistickej ideológii.

Chronológia súdnej kauzy

      14. marca 2017
V sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici sa konali oslavy výročia vzniku vojnovej Slovenskej republiky. Súčasťou verejného podujatia za účasti asi 400 ľudí bola aj charitatívna akcia. V rámci nej predseda ĽSNS a vtedajší predseda Banskobystrického samosprávneho kraja odovzdal trom rodinám šeky na 1488 eur.

      21. marca 2017
Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala trestné stíhanie v prípade šekov ĽSNS na 1488 eur.

      11. septembra 2018
Špecializovaný trestný súd (ŠTS) odmietol obžalobu na Mariana Kotlebu. Podľa podpredsedu strany Rastislava Schlosára jej doručili uznesenie ŠTS, ktorý zistil v trestnom konaní závažné procesné chyby, najmä porušenie Kotlebovho práva na obhajobu.

      10. júla 2019
Senát Najvyššieho (NS) súdu SR zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) voči rozhodnutiu ŠTS, ktorý zamietol obžalobu na Mariana Kotlebu. NS SR sa stotožnil s názorom súdu prvého stupňa, pokiaľ ide o procesné pochybenie týkajúce sa porušenia obhajobných práv obvineného.

      28. októbra 2019
Prokurátor ÚŠP podal novú obžalobu na Mariana Kotlebu v kauze symbolických šekov na sumu 1488 eur. ŠTS v Pezinku vytýčil termín hlavného pojednávania na koniec januára 2020.

      29. januára 2020
Samosudkyňa ŠTS Ružena Sabová otvorila hlavné pojednávanie v kauze šekov predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu. Obžalovaný je z trestného činu prejavovania sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd. Sudkyňa avizovala, že skutok môže posudzovať aj ako založenie, podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, čo by znamenalo prísnejší trest.

      15. mája 2020
Kotleba neprišiel na pojednávanie pred ŠTS a nedal súhlas na konanie v neprítomnosti. Prokurátor ÚŠP Tomáš Honz požiadal súd, aby zvážil zatknutie Kotlebu a predviedol ho na hlavné pojednávanie. Podľa obhajcov Kotleba nemohol prísť pre povinnosti v parlamente, súd Kotlebovo ospravedlnenie akceptoval.

      28. mája 2020
Pojednávanie na ŠTS pokračovalo čítaním listín. Podľa posudku znalca z oblasti politického extrémizmu Mateja Medveckého je šifra 1488 jedna z najvyužívanejších v prostredí extrémnej pravice. Podobný postoj má aj znalec Jan Uhlíř.

      8. júna 2020
Marian Kotleba podal námietku zaujatosti voči samosudkyni Ružene Sabovej. Podľa neho mala Sabová inštruovať znalca a stretnúť sa s ním počas dňa pracovného pokoja. Sabová jeho námietku odmietla s tým, že jej komunikácia so znalcom je transparentná a je aj v trestnom spise.

      8. septembra 2020
Súdne pojednávanie bolo zrušené. Obžalovaný požiadal o ospravedlnenie neúčasti, pretože sa nachádzal v karanténe pre nový koronavírus po tom, ako sa vrátil z Čiernej Hory.

      21. septembra 2020
Na pojednávaní pred ŠTS v Pezinku navrhol prokurátor ÚŠP Tomáš Honz prekvalifikovať skutok, ktorého sa mal dopustiť Marian Kotleba. V záverečnej reči dal návrh, aby samosudkyňa uznala Kotlebu za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Navrhol Kotlebovi trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Sadza v Trestnom zákone za spomínaný paragraf je od štyroch do ôsmich rokov odňatia slobody.

- Reklama -