Prezidentské voľby v Tadžikistane: Suverénny víťaz úradujúci vodca Rachmon

0
Tadžický prezident Emomali Rachmonov. Foto: TASR

Tadžický úradujúci prezident Emomali Rachmon zvíťazil podľa predbežných výsledkov v nedeľných prezidentských voľbách so ziskom viac ako 90 percent hlasov. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Ústredná volebná komisia uviedla, že Rachmon získal 90,9 percenta odovzdaných hlasov a mal by si tak zaistiť ďalšie sedemročné funkčné obdobie na čele štátu. Rachmon, ktorý je pri moci už takmer 30 rokov, sa tak stane najdlhšie vládnucim lídrom spomedzi krajín bývalého Sovietskeho zväzu – doteraz ním bol bývalý kazašský prezident Nursultan Nazarbajev.

Zmeny ústavy schválené v roku 2016 umožňujú Rachmonovi uchádzať sa o prezidentský úrad hocikoľkokrát. Za prezidenta bol zvolený prvýkrát v roku 1994, potom znovu v rokoch 1999, 2006 a 2013. Žiadne z týchto volieb neboli schválené západnými pozorovateľmi.

Rachmon je štátnymi médiami vykresľovaný ako politik prinášajúci stabilitu krajine po občianskej vojne z 90. rokov 20. storočia, v ktorej stáli proti sebe vládne sily a rôznorodá opozícia vrátane islamistických bojovníkov.

Volebná účasť dosiahla podľa volebnej komisie viac ako 85 percent.

- Reklama -