Londýn vyzval firmy, aby sa pripravili na blížiaci sa koniec prechodného obdobia

0
Ilustračná snímka. (Foto: KaiPilger, Pixabay)

Britská vláda vyzvala domáce firmy, aby sa pripravili na koniec prechodného obdobia s tým, že už musia začať konať bez ohľadu na to, či k obchodnej dohode Británie s Európskou úniou dôjde alebo nie.

Britské ministerstvo obchodu informovalo, že väčšina krokov, ktoré firmy musia urobiť, je potrebná bez ohľadu na výsledok rokovaní. „Keďže do ukončenia prechodného obdobia zostáva 81 dní, firmy musia v tomto období prijať opatrenia, ktoré zabezpečia, že budú od januára pripravené na novú situáciu,” povedal v nedeľu britský minister obchodu Alok Sharma. „Prechodné obdobie sa predlžovať nebude, takže už nie je času nazvyš,” citovala Sharmu agentúra Reuters.

Británia oficiálne vystúpila z Európskej únie 31. januára po tom, ako v júni 2016 približne 52 % Britov hlasovalo v referende za odchod. Odvtedy sa Londýn a Brusel stále nedokážu dohodnúť na obchodných podmienkach, ktoré majú začať platiť od 1. januára 2021.

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier a jeho britský náprotivok David Frost uviedli, že sa k dohode pomaly blížia, aj naďalej však ostávajú otvorené tri citlivé body – rybolov, hospodárska súťaž a riešenie sporov. Obe strany sa zároveň pripravujú aj na prípadnú nedohodu a obchodovanie podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Kľúčovým dňom bude 15. október, keďže britský premiér Boris Johnson stanovil tento termín ako konečný.

- Reklama -