Nárast nákazy je najmä v Dolnom Kubíne a Bardejove, úrad verejného zdravotníctva chce pritvrdiť opatrenia

0
Žena počas odberu na odbernom mieste na ochorenie Covid-19. (Foto: TASR)

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vzhľadom na výrazne zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu navrhne prijatie prísnejších opatrení a ďalších odporúčaní. Najvýraznejší nárast ochorenia zaznamenáva v územnej pôsobnosti regionálnych úradov v Bardejove a Dolnom Kubíne. Väčšina ochorení súvisí so svadbami či rodinnými oslavami. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Vývoj epidémie COVID-19 na Slovensku má podľa nej charakter celoplošne zvýšeného výskytu, pričom sa ochorenie začína šíriť najmä v rodinách.

Celoplošný výskyt epidémie je podľa úradu dôsledkom konania sa svadieb, rodinných osláv, firemných podujatí a ďalších udalostí v posledných týždňoch. “Niektorí potenciálne nakazení účastníci následne navštívili aj ďalšie svadby a rôzne rodinné udalosti. Toto všetko sa stalo miestom vzniku množstva ďalších ohnísk s veľkým počtom nakazených, ktorí následne šírili toto ochorenie v rodinách, na pracoviskách, školách, škôlkach, zariadeniach sociálnych služieb či zdravotníckych zariadeniach,” priblížila Račková.

V regióne Bardejova a Dolného Kubína sa podľa ÚVZ minimálne posledný týždeň pred obmedzením počtu účastníkov na hromadných podujatiach konali svadby denne a niekedy aj v počte niekoľkých desiatok.

Početnejší výskyt COVID-19 hlásili aj regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave, Prievidzi, Dunajskej Strede, Liptovskom Mikuláši, Trebišove, Čadci či Prešove. V prípade RÚVZ Prešov ide prevažne o dohľadané kontakty pozitívne testovaných osôb, ktoré sa zúčastnili na svadbách či rôznych početnejších rodinných udalostiach.

V regióne Čadce ide o dohľadané kontakty pozitívne testovaných ľudí, v menšej miere aj o importy zo zahraničia. Pozitívne testovaná bola aj časť klientov a personálu v centre sociálnych služieb.

Početnejší výskyt COVID-19 v okrese Dunajská Streda potvrdili podľa Račkovej testy u zamestnancov a klientov zariadenia sociálnych služieb. “RÚVZ nariadil úplnú karanténu zariadenia, zákaz návštev, prijímania nových klientov a ich prekladanie do iných zariadení,” dodala.

V prievidzskom regióne šlo zväčša o dohľadané kontakty zo známych ohnísk nákazy, predovšetkým zo svadieb. Vyskytlo sa aj niekoľko menších ohnísk. V regióne Liptovský Mikuláš tvoria väčšinu prípadov dohľadané kontakty zo známych ohnísk nákazy na pracoviskách.

Väčšinu potvrdených prípadov v trebišovskom regióne tvoria dohľadané kontakty pozitívnych osôb, ktoré sa ešte pred sprísnením celoplošných opatrení zúčastňovali na svadbách či rodinných oslavách. Vírus následne rozšírili do ďalších kolektívov. “Ochorenie sa v malom množstve z pretestovaných zamestnancov aj klientov potvrdilo v jednom zo zariadení sociálnych služieb, kde je v súčasnosti nastavený špeciálny režim fungovania,” priblížila hovorkyňa ÚVZ.

Na Slovensku v piatok (9. 10.) pribudlo 1887 nakazených novým koronavírusom z 11.123 testov.

- Reklama -