Mali: Džihádisti napojení na al-Káidu zabili zadržiavanú švajčiarsku občianku

0
Títo zajatie džihádistami prežili. Francúzsky prezident Emmanuel Macron (druhý vľavo) a francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian (vpravo) vítajú francúzsku humanitárnu pracovníčku Sophie Pétroninovú po jej prílete na letisko vojenskej základne Villacoublay 9. októbra 2020. Francúzska humanitárna pracovníčka Sophie Pétroninová, ktorú pred takmer štyrmi rokmi uniesli džihádisti v Mali, sa v piatok po svojom prepustení vrátila do Francúzska. (Foto: TASR/AP)

Švajčiarka, ktorú držali ako zajatkyňu v Mali teroristi napojení na al-Káidu, bola približne pred mesiacom zabitá. Oznámilo to švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí v piatkovom vyhlásení, informovala agentúra AFP.

“S veľkým zármutkom som sa dozvedel o úmrtí našej občianky,” povedal šéf švajčiarskej diplomacie Ignazio Cassis. “Odsudzujem tento krutý čin a vyjadrujem hlbokú sústrasť jej príbuzným,” dodal. Agentúra AP uvádza, že išlo o kresťanskú misionárku Beatrice Stöckliovú, ktorú sa Bern pokúšal vyslobodiť, odkedy ju pred štyrmi rokmi uniesli. Spolu so Stöckliovou boli v zajatí džihádistickej Skupiny na podporu islamu a moslimov (GSIM), ktorá je napojená na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida, najmenej štyria ďalší cudzinci. Ich osud nie je známy. Teroristi z GSIM sa v minulosti prihlásili k zodpovednosti za niekoľko útokov v regióne Sahelu.

Informácie o zabití občianky Švajčiarska poskytla francúzskym predstaviteľom humanitárna pracovníčka Sophie Pétroninová, ktorú pred takmer štyrmi rokmi uniesli džihádisti v Mali a v piatok sa po svojom prepustení vrátila do Francúzska.

Švajčiarski predstavitelia “vyvíjajú všetko úsilie, aby zistili viac o okolnostiach zabitia (svojej občianky) a o tom, kde sa nachádzajú jej pozostatky”, dodalo tamojšie ministerstvo s tým, že “žiada vydanie” tela zabitej ženy.

Nestabilná západoafrická krajina Mali už osem rokov bojuje proti islamistickým vzbúrencom. Ich povstanie si vyžiadalo už tisíce životov.

- Reklama -