Koalícia nemá dohodu na kandidáta na generálneho prokurátora, uviedol Vetrák

0
Na snímke poslanec NR SR Milan Vetrák (OĽaNO). Foto: TASR

Vo vládnej koalícii nie je dohoda na kandidátovi na generálneho prokurátora, poslanci sa rozhodnú až po verejnom vypočutí. Na piatkovom tlačovom brífingu to povedal predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO). Voľba v parlamente bude podľa neho verejná. Verí, že sa podarí poslancom na prvýkrát vybrať kandidáta a v decembri prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenuje nového šéfa prokurátorov.

Po vypočutí bude podľa Vetráka diskusia v rámci poslaneckých klubov. „Potom sa budú postoje klubov ešte prerokovávať s lídrami koaličných strán a budeme hľadať toho jedného najvhodnejšieho,” dodal s tým, že to bude ešte náročný proces. Skonštatoval, že vopred nie je nič dohodnuté, “nebude to rozhodnuté jedným človekom ani štyrmi ľuďmi”.

Zoznam kandidátov by mohol byť podľa Vetráka pestrejší, vzhľadom na to, že je medzi nimi len jeden neprokurátor. „Ale myslím si, že je medzi nimi viacero elitných prokurátorov, máme tam aj vhodného kandidáta z radov neprokurátorov, takže súťaž medzi prokurátormi a neprokurátormi bude,” dodal.

Budúci týždeň sa zverejní na 20 dní celá dokumentácia kandidátov na webe Národnej rady SR. Vetrák vyzval verejnosť, aby dala výboru vedieť, ak má informácie, ktoré by ukazovali na podozrenie, že niektorý kandidát nie je vhodný na funkciu, pričom tak môže urobiť aj anonymne.

Kľúčovú rolu pri reforme justície zohráva podľa šéfa výboru práve generálny prokurátor. „Je to osoba, ktorá je zo svojej funkcie prakticky neodvolateľná a ktorá môže svojím nečestným konaním alebo nekonaním navždy zmariť riadne vyšetrenie zločinov a potrestanie páchateľov vrátane najzávažnejších foriem organizovaného zločinu či korupcie,” vyhlásil. Dodal, že verejné vypočutie kandidátov bude prísne a sústredí sa na preverenie odborných i morálnych vlastností kandidátov.

O post generálneho prokurátora sa uchádza sedem kandidátov. Sú nimi prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Jozef Čentéš, prokurátori ÚŠP Ján Hrivnák, Tomáš Honz, Ján Šanta a Maroš Žilinka, prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Juraj Kliment. Nominácie sa mohli podávať do piatka.

Parlament má voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra. Ešte predtým majú prejsť kandidáti verejným vypočutím pred ústavnoprávnym výborom, ktoré je naplánované na 19. a 20. novembra. Generálneho prokurátora menuje prezident SR.

- Reklama -