Venezuelčania opäť utekajú z krajiny

0
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Venezuelčania sa opäť vydávajú na útek pred ekonomickou a humanitárnou krízou v krajine. Stalo sa tak niekoľko mesiacov po tom, čo migráciu zastavili opatrenia zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v piatok agentúra AP.

Kolumbijské imigračné úrady očakávajú, že do krajiny v najbližších mesiacoch vstúpi približne 200.000 venezuelských migrantov. Robia tak z dôvodu lepších pracovných a platových podmienok a možnosti poskytnutia finančnej podpory príbuzným, ktorí zostanú v rodnej Venezuele.

Približne päť miliónov Venezuelčanov podľa informácií Organizácie Spojených národov (OSN) opustilo pred pandémiou svoju krajinu. Noví migranti musia podľa AP čeliť omnoho ťažším podmienkam ako tí, ktorí krajinu opustili pred pandémiou.

Oficiálne pozemné hraničné priechody a mosty vedúce do Kolumbie zostávajú naďalej zatvorené. Migranti sú preto nútení použiť nelegálne cesty pozdĺž približne 2200 km dlhej hranice s Kolumbiou. Nespevnené cesty kontrolujú násilné pašerácke gangy a povstalecké organizácie ako Národná oslobodenecká armáda (ELN).

Nezamestnanosť v Kolumbii stúpla za obdobie medzi marcom a augustom z 12 na takmer 16 percent. Situáciu navyše komplikuje skutočnosť, že viac ako polovica Venezuelských utečencov je v Kolumbii ilegálne.

- Reklama -