Najvyšší súd potvrdil väzbu Moniky Jankovskej do marca 2021. Obvinenú sudkyňu Cvikovú prepustil na slobodu

0
archívna snímka Moniky Jankovskej (Autor: archív PL.sk)

Senát 1T Najvyššieho súdu (NS) SR vo štvrtok zamietol sťažnosti obvinenej bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej a obvineného sudcu Richarda Molnára, podané proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica. Voči uzneseniu podala sťažnosť aj prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry. NS teda potvrdil, že obaja ostanú vo väzbe do 11. marca 2021. Senát NS zároveň ihneď prepustil z väzby na slobodu obvinenú Denisu Cvikovú a neponechal ju v nej do 11. októbra. Informovala o tom hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

 Vo vzťahu k obvineným Monike Jankovskej a Richardovi Molnárovi sa senát Najvyššieho súdu v plnej miere stotožnil s názorom sudcu pre prípravné konanie, uviedla hovorkyňa.

Uznesenie, proti ktorému prokurátorka podala sťažnosť, sa týkalo aj toho, že sudca u Denisy Cvikovej nepredĺžil lehotu trvania väzby. „Vo vzťahu k obvinenej Denise Cvikovej, ktorej končí základná lehota trvania väzby v prípravnom konaní 11. októbra 2020, na rozdiel od názoru sudcu pre prípravné konanie, senát pre neexistenciu kolúzneho dôvodu väzby túto obvinenú ihneď prepustil z väzby na slobodu a neponechal ju v nej do 11. októbra 2020,” dodala Važanová.

Obhajca Moniky Jankovskej Peter Erdős vyjadril sklamanie nad rozhodnutím NS SR, zároveň ho berie na vedomie a rešpektuje. „Vyjadrujem sklamanie vzhľadom na tú skutočnosť, že sudca pre prípravné konanie vo svojom rozhodnutí skonštatoval, že vyšetrovanie neprebieha plynule a plánovito. Tým dochádza k výrazným prieťahom v trestnom konaní, obzvlášť, keď ide o väzobnú vec. Je pre mňa preto nepochopiteľné rozhodnutie odvolacieho súdu,” povedal obhajca. „Z ustálenej rozhodovacej činnosti Ústavného súdu v Košiciach a Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu jednoznačne vyplýva, že prieťahy v konaní nemôžu byť na ujmu obmedzenia osobnej slobody jednotlivca,” zdôraznil.

ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, 21. septembra rozhodol, že Monika Jankovská, obvinená z trestných činov podplácania a prijímania úplatku v kauze Búrka, má zostať vo väzbe do 11. marca budúceho roka. Rovnako rozhodol aj v prípade sudcu Richarda Molnára, obvineného v rovnakej korupčnej kauze. Naopak, sudca pre prípravné konanie ŠTS nevyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na predĺženie lehoty trvania väzby u Denisy Cvikovej, sudkyne obvinenej z prijímania úplatku v tejto kauze. Mala jej teda trvať do 11. októbra.

- Reklama -