Ministerstvo zdravotníctva nezvláda pandémiu, tvrdia zástupcovia nemocníc či lekárov

0
Foto: TASR

Zástupcovia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a pacientov tvrdia, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nezvláda riešiť situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Na spoločnej tlačovej stredajšej tlačovej konferencii to uviedli zástupcovia Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR, Asociácie dopravnej zdravotnej služby (ADZS), Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení, Asociácie stredných zdravotníckych škôl SR a Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) s tým, že rezort zdravotníctva ani jeho šéf Marek Krajčí (OĽANO) s nimi nekomunikujú.

Za problematické považujú nielen nedostatočné zabezpečenie ochranných pomôcok, nedodržiavanie pandemického plánu, chaotické prijímanie opatrení či nevyplatené odmeny pre zdravotníkov. „My sme žiadne odmeny nedostali, nemôžeme ich dať ani našim pracovníkom. Nikto s nami v tejto oblasti nekomunikuje, preto nevieme povedať viac,” komentoval prezident ANS Marián Petko.

Apeloval preto na vládu, aby čím skôr cez štátne hmotné rezervy zakúpila antigénové testy, čím sa “výrazne” uľaví zdravotníctvu. „Potrebujeme ich teraz a hneď,” povedal Petko s tým, že nepovažuje za vhodné riešiť tento nákup cez verejné obstarávanie vzhľadom na vážnosť situácie.

Zástupcovia viacerých asociácií zároveň ministerstvu vyčítajú, že bez širšej diskusie rozhodlo o dofinancovaní Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Takýto krok podľa nich len zvyšuje neistotu v sektore. Nepáči sa im, že nepoznajú ani rozpočet pre rezort na budúci rok. Žiadajú, aby sa zákonom znovu legislatívne stanovila povinnosť platby za poistenca štátu v minimálnej sume 4,5 percenta z vymeriavacieho základu. Nepáči sa im ani to, že nevedia o pripravovanej dlhodobej systémovej zmene, teda podľa ich názoru chýba vízia.

„Verím, že pri dobrej vôli a keď budeme spoločne komunikovať, nájdu sa aj riešenia,” dodala prezidentka AOPP Mária Lévyová s tým, že bez financií to nejde. Aj ostatní zástupcovia dodali, že sú pripravení na riešeniach okamžite spolupracovať a stretnúť sa s vedením MZ SR, keďže sa aktuálne Slovensko nachádza “vo vojne” s novým koronavírusom.

- Reklama -