USA: Facebook odstránil účty súvisiace s konšpiračným hnutím QAnon

0
Na archívnej snímke zo 14. mája 2020 osoba drží transparent s nápisom konšpiračného hnutia QAnon počas protestného zhromaždenia v americkom meste Olympia. (Foto: TASR/AP)

Spoločnosť Facebook oznámila, že maže všetky účty a skupiny súvisiace s konšpiračným hnutím QAnon, ktoré podľa sociálnej siete svojimi príspevkami prispieva k šíreniu dezinformácií. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Internetový gigant v príspevku na blogu uviedol, že odstraňuje “všetky stránky a skupiny na Facebooku a účty na Instagrame reprezentujúce QAnon, aj keď neobsahujú násilný obsah”.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vlani v správe uviedol, že QAnon je jedným z niekoľkých hnutí, ktoré môžu viesť “skupiny extrémistov, ako aj jednotlivci k páchaniu trestných činov alebo násilných činov”.

Podľa AFP Facebook odstránil účty hnutiu QAnon v rámci úsilia o potlačenie šírenia dezinformačné kampane, s ktorými niekedy súhlasil aj americký prezident Donald Trump, a to pred prezidentskými voľbami, ktoré sa v USA uskutočnia 3. novembra.

Hnutie QAnon začalo ako konšpiračná teória, podľa ktorej prezident Trump tajne vedie vojnu proti pedofilom patriacich k elite, ktoré uctievajú satana, píše na svojej webovej stránke stanica BBC. Žiadna časť teórie sa nezakladá na faktoch, podotkla spravodajská stanica Sky News.

Facebook už v auguste odstránil stovky skupín prepojených na QAnon, tisíce účtov spojených s hnutím v júli zablokoval aj Twitter.
      

- Reklama -