Slovensko by malo naďalej spolupracovať s Európskou vesmírnou agentúrou, navrhuje vláda

0
Sprava predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO), podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger (OĽaNO) a v pozadí minister školstva Branislav Gröhling (SaS) na rokovaní vlády SR. (Foto: TASR)

Slovensko by malo aj v nasledujúcich rokoch spolupracovať s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA). Vláda na svojom stredajšom rokovaní súhlasila s návrhom na pokračovanie spolupráce SR s ESA vo forme pridruženého člena. SR má poskytnúť záväzné stanovisko ESA do 8. októbra.

Päťročná spolupráca SR a ESA založená na Zmluve o európskom spolupracujúcom štáte (ECS Agreement) z roku 2015 a jej finančnom plnení z roku 2016 (Plán pre ECS – PECS) vyprší 3. februára 2021. V rámci PECS sa na Slovensku financuje 39 projektov vo výške 5.443.802 eur.

ESA v záverečnej správe navrhuje SR dve možnosti budúcej spolupráce. Prvou je možnosť uzatvoriť zmluvu o európskom spolupracujúcom štáte na päť rokov takzvanou formou PECS+ s predpokladaným ročným finančným príspevkom vo výške 2,5 milióna eur. Druhou možnosťou je uzatvorenie zmluvy o pridružení na obdobie siedmich rokov s predpokladaným ročným finančným príspevkom vo výške zhruba 4,5 milióna eur. Komisia pre vesmírne aktivity v SR ako poradný orgán ministra školstva odporučila pokračovať v ďalšej spolupráci s ESA formou pridruženého členstva počas siedmich rokov.

„Postúpenie na úroveň pridruženého člena ESA umožňuje zapojenie do voliteľných programov ESA, garantuje geografickú návratnosť investovaných finančných prostriedkov vo výške zhruba 80 percent,” uviedol rezort školstva v predloženom materiáli. Produkty vyvíjané v rámci projektov počas pridruženého členstva môžu dosiahnuť aplikačnú fázu vrátane komerčného využitia. V prípade pridruženého členstva sa slovenské firmy môžu priamo zapájať do dodávateľského reťazca pre ESA, čo môže predstavovať príležitosť pre subdodávateľov automobilového alebo leteckého priemyslu diverzifikovať svoje portfólio.

Ministerstvo školstva v predloženom materiáli konštatuje, že “účasť v aktivitách v oblasti vesmírnych technológií je nevyhnutná pre inovatívny potenciál krajiny a udržanie jej konkurencieschopnosti, najmä v kontexte pokrízovej obnovy ekonomiky a naštartovania tvorby pracovných miest”. Ako dodal rezort školstva, v tejto súvislosti nadobúda mimoriadny význam spolupráca s ESA, ktorá je najvýznamnejšou organizáciou vesmírneho sektora v Európe.

Následne po schválení vládou minister školstva začne s vesmírnou agentúrou rokovanie v súvislosti s prípravou medzinárodnej zmluvy o pridruženom členstve SR. Materiál musí predložiť na rokovanie vlády i Národnej rady SR. Zároveň rezort financií bude musieť každoročne počnúc rokom 2021 vyčleniť na tento zámer aj potrebné finančné prostriedky.

„Vláda schválila, že sa budeme uchádzať o pokročilejšie členstvo v ESA, ide o pridružené členstvo,” uviedol počas rokovania vlády štátny tajomník ministerstvo školstva Ľudovít Paulis. Podotkol, že doteraz v rámci vesmírneho výskumu išlo len o výskum, ktorý nemohol dospieť ku komerčnej fáze. V pridruženom členstve môže vzniknúť z toho podľa Paulisa aj hotový produkt. „Navyše slovenské firmy získajú možnosť byť aj dodávateľmi alebo subdodávateľmi dodávateľov ESA,” priblížil štátny tajomník rezortu školstva.

Materiál bol na vláde schválený s pripomienkami. Paulis ozrejmil, že jedna z nich sa týka prípravy vesmírnej kancelárie na Slovensku, ktorá má koordinovať slovenské subjekty, aby sa mohli zapájať do projektov a aby mohli nadväzovať kontakty s ESA. Ako dodal, rezort financií si vyžiadal bližšie detaily, napríklad koľko ľudí bude v tejto kancelárii pracovať a s akým platom.

Zároveň Paulis dodal, že členstvá na všetky medzinárodné vedecké organizácie budú v týchto dňoch vyplatené. Rovnako avizoval, že sa dohodli s ministerstvom financií na zabezpečení tejto položky aj na nasledujúce roky.

- Reklama -