V Prahe pomenovali novú zastávku po Olge Havlovej

0
Nová zastávka na Malešickej ulici na pražskom Žižkove pomenovaná po Olge Havlovej. Zdroj: Facebook/Pražská integrovaná doprava

Regionálny organizátor pražskej integrovanej dopravy (ROPID) si pripomenul nedožité 84. narodeniny prezidenta ČR Václava Havla a ako symbolický dar pomenoval novú zastávku na Malešickej ulici na pražskom Žižkove po jeho prvej manželke Olge. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál iDNES.cz.

Pár metrov od zastávky je ulica, ktorá bola po prvej dáme premenovaná v roku 2012.

ROPID na svojom konte na sociálnej sieti Twitter formuloval oznámenie o pomenovaní svojej zastávky po Olge Havlovej podľa vzoru známeho inzerátu z komunistického Rudého práva, v ktorom vyšiel v roku 1989.

Fanúšik Havlových divadelných hier Petr Rýgr vtedy spolu s priateľmi sformuloval inzertné blahoželanie tak, aby uniklo pozornosti cenzorov. V inzeráte síce bola Havlova fotografia, ale blahoželanie bolo venované Ferdinandovi Vaňkovi, postave z dramatikovej hry Audience.

Šifrovaný inzerát nakoniec vyšiel dva dni po Havlových narodeninách. Keď sa rozkríklo, že v Práve je poďakovanie Havlovi, toto číslo novín bolo rýchlo beznádejne vypredané.

Olga, rodená Šplíchalová, si Václava Havla zomrela za manžela v roku 1964. Počas normalizácie po boku svojho muža aktívne pôsobila v disente. Začiatkom roku 1990 ako prvá dáma vtedy ešte Československa založila Výbor dobrej vôle a dva roky aj nadáciu na pomoc postihnutým a znevýhodneným. Zomrela po ťažkej chorobe v roku 1996.

Havel, ktorý by v pondelok oslávil 84. narodeniny, zomrel 18. decembra 2011 a je pochovaný spolu s Olgou v rodinnej hrobke na Vinohradskom cintoríne v Prahe.

Po Havlovi je v Prahe pomenované napr. medzinárodné letisko či námestie pri Národnom divadle.

- Reklama -