Šéf NATO vyzval Turecko, aby sa zasadilo o ukončenie bojov v Náhornom Karabachu

0
Vľavo generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu počas tlačovej konferencie po spoločnom rokovaní v Ankare 5. októbra 2020. Stoltenberg v pondelok počas návštevy Turecka vyzval na okamžité ukončenie pokračujúcich bojov na území Náhorného Karabachu. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok počas návštevy Turecka vyzval na okamžité ukončenie pokračujúcich bojov na území Náhorného Karabachu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Šéf Severoatlantickej aliancie po stretnutí s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom vyjadril očakávanie, že Turecko ako kľúčový spojenec Azerbajdžanu využije svoj “značný” vplyv na upokojenie konfliktu v regióne.

„Sme hlboko znepokojení eskaláciou bojov (v Karabachu),” citovala Stoltenberga agentúra AFP. Všetky strany by mali okamžite ukončiť boje a nájsť spôsob, ako smerovať k mierovému riešeniu,” povedal na spoločnej tlačovej konferencii s Čavušoglom. „Očakávam, že Turecko využije svoj značný vplyv na upokojenie napätia,” dodal.

Podľa Stoltenberga tento konflikt nemá vojenské riešenie: „Je mimoriadne dôležité, aby sme sprostredkovali jasnú správu pre všetky strany – mali by okamžite ukončiť boje, a mali by sme podporovať všetky snahy o nájdenie mierového riešenia prostredníctvom rokovaní.”

Turecko vyjadrilo svoju solidaritu s prevažne turkickým Azerbajdžanom a odsúdilo údajnú “arménsku okupáciu Náhorného Karabachu”.

„Každý, najmä NATO by mal Arménsko vyzvať, aby stiahlo (svoje sily), aby bolo možné nájsť riešenie tohto problému v rámci medzinárodného práva,” povedal šéf tureckej diplomacie.

Boje v spornej oblasti Náhorného Karabachu, ktorá sa nachádza v Azerbajdžane a je pod kontrolou etnických Arménov, prepukli 27. septembra. Celkovo si vyžiadali takmer 250 obetí. V pondelok, v deviaty deň prebiehajúcich bojov, sa obe strany obvinili z útokov na civilistov. OSN považuje Náhorný Karabach za súčasť Azerbajdžanu.

- Reklama -