Začal sa proces s exriaditeľom Daňového úradu v Košiciach Prokopičom a spol.

0
Na snímke pojednávanie s Gabrielom Kleinom. (Foto: TASR)

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku sa v pondelok začalo hlavné pojednávanie s podnikateľom Gabrielom Kleinom a bývalým riaditeľom Daňového úradu Košice IV Ivom Prokopičom.

Dovedna z 21 obžalovaných osôb za daňovú trestnú činnosť sa osem ospravedlnilo a niektorí dali súhlas svojim obhajcom na pojednávanie v neprítomnosti. Jedného eskortovali z ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Iva Prokopiča a ďalšieho spoluobžalovaného súd vylúčil na samostatné konanie. Len traja z obžalovaných uviedli, že by chceli uzatvoriť dohodu o vine a treste. S tým však nesúhlasila prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

V tejto veci podal ÚŠP obžalobu za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, z daňovej trestnej činnosti na ŠTS koncom decembra minulého roka, informovala v januári hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Ako objasnila, v rámci trestnej činnosti páchanej od roku 2007 do roku 2009 si zločinecká skupina uplatnila nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty vo výške viac ako 20 miliónov eur, ktoré boli vo výške viac ako 17 miliónov vrátené a uhradené.

Obžalovaní zakladali fiktívne spoločnosti, ktoré medzi sebou obchodovali, a vystavovali nepravdivé účtovné doklady. Plánovite vyberali peniaze z neoprávnene vyplatených daní z pridanej hodnoty z účtov a rozdeľovali ich. Ivo Prokopič a Gabriel Klein rozhodovali o činnosti skupiny, riadili ju, vydávali pokyny, rozdeľovali financie a podobne.

Obaja hlavní obžalovaní čelili a čelia aj iným obvineniam, ktoré prejednávajú nižšie košické súdy.

- Reklama -