V Paríži vyhlásia najvyšší stupeň pandemickej výstrahy

0
Cyklisti s ochrannými rúškami v uliciach Paríža. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na alarmujúce počty ľudí nakazených novým koronavírusom vyhlásia v Paríži najvyšší stupeň pandemickej výstrahy, oznámila v nedeľu kancelária francúzskeho premiéra Jeana Castexa. Reštaurácie v hlavnom meste podľa nej budú môcť zostať otvorené, no za sprísnených podmienok, informovala agentúra AFP.

Z oznámenia tiež vyplýva, že na základe nových opatrení, ktoré budú trvať najmenej 15 dní, budú možno uzavreté bary a kaviarne v Paríži a okolí. Presné podmienky predstaví v pondelok parížska starostka Anne Hidalgová.

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran vo štvrtok uviedol, že len zlepšenie situácie, pokiaľ ide o šírenie ochorenia COVID-19, by mohlo zabrániť “úplnému uzavretiu” charakteristických kaviarní a barov francúzskej metropoly.

Francúzsko v sobotu hlásilo 16 972 nových prípadov nákazy, čo bol najvyšší denný nárast od začiatku systematického testovania. V nedeľu k nim pribudlo 12 565 potvrdených prípadov za posledných 24 hodín, čím sa počet prípadov nákazy od začiatku pandémie zvýšil na 619 190.

Údaje ministerstva zdravotníctva tiež ukázali ďalších 32 súvisiacich úmrtí, ktorých celkový počet stúpol na 32 230. Za posledných sedem dní v krajine hospitalizovali ďalších 4264 pacientov, z nich 893 si vyžadovalo intenzívnu starostlivosť.

Miera pozitívnych testov vo Francúzsku sa pritom naďalej zvyšuje. V nedeľu dosiahla 8,2 percenta, deň predtým predstavovala 7,9 percenta, informovala agentúra Reuters.

Regionálny zdravotnícky úrad ARS eviduje v Paríži viac ako 250 nových prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov, čo je hranica najvyššieho stupňa pohotovosti, aký už vyhlásili v juhofrancúzskych mestách Aix-en-Provence a Marseille a ich okolí. Blízko tejto hranice a teda aj možného sprísnenia opatrení sa pohybujú aj iné veľké francúzske mestá ako Lille, Lyon, Grenoble či Toulouse.

Televízia BFM priniesla v nedeľu výsledky prieskumu, podľa ktorého 61 percent ľudí žijúcich v Paríži a na jeho predmestiach podporuje úplné uzavretie barov, ktoré v súčasnosti môžu ostať otvorené do 22.00 h.

Francúzska vláda už uviedla, že sa bude v prvom rade zameriavať na pohostinské podniky, ktoré “podávajú alkoholické nápoje bez jedla”.

Reštaurácie navrhli dobrovoľné opatrenia, ako aj registrácia kontaktných údajov svojich hostí a obmedzenie počtu ľudí pri stoloch, približuje AFP.

- Reklama -