Doplňujúce voľby v Prešovskom kraji: Noví starostovia v piatich obciach

0
Volička vypĺňa hlasovací lístok počas doplňujúcich volieb do orgánov samosprávy 3. októbra 2020. Foto: TASR

Obce v Prešovskom kraji – Chmeľov, Spišský Hrhov, Makovce, Remeniny a Ondavka majú nových starostov, ktorých si ľudia zvolili v sobotňajších doplňujúcich voľbách.

Ako informoval zapisovateľ okresnej volebnej komisie v Prešove Branislav Mičieta, v obci Chmeľov je novým starostom Milan Polča (nezávislý), ktorý získal 257 hlasov zo 412 platných voličských hlasov. O post starostu sa uchádzali celkovo štyria kandidáti, pričom účasť vo voľbách podľa Mičietu bola na úrovni približne 50 percent.

V obci Spišský Hrhov v okrese Levoča je novozvolenou starostkou Zuzana Kučerová (nezávislá), ktorá bola jedinou kandidátkou. Ako pre TASR uviedla zapisovateľka miestnej volebnej komisie Erika Rímska, k volebným urnám pristúpilo 28 percent oprávnených voličov. Samotným dôvodom volieb podľa nej bolo odstúpenie starostu z funkcie.

Obyvatelia Makoviec v okrese Stropkov sa rozhodovali medzi dvoma kandidátmi, pričom starostkou sa stala Helena Štefancová (SaS). Ako ďalej priblížila zapisovateľka okresnej volebnej komisie Stropkov Ľubica Čarná, voľby v obci sa konali preto, že starosta zomrel.

Zapisovateľka miestnej volebnej komisie Darina Hermanovská informovala, že starostom obce Remeniny v okrese Vranov nad Topľou sa stal Marián Hirka (nezávislý). Účasť vo voľbách bola podľa nej na úrovni 64,5 percenta, pričom o miesto starostu sa uchádzali celkovo dvaja kandidáti.

V obci Ondavka v okrese Bardejov, kde žije 15 obyvateľov, podľa zapisovateľa okrskovej volebnej komisie Milana Kurimského sa novou starostkou stala Lucia Vasilega (Most-Híd). Okrem toho si obyvatelia obce zvolili aj troch poslancov. Kurimský priblížil, že obec bola bez starostu a obecného zastupiteľstva už pár rokov. „Posledný bývalý starosta sa vzdal funkcie a odvtedy boli opakovane vyhlásené doplňujúce voľby do orgánov samosprávy, pričom sa nenašiel žiaden kandidát, až teraz,“ dodal.

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy sa v sobotu (3. 10.) konali V 48 obciach na Slovensku, z toho bolo sedem obcí v Prešovskom kraji. Výsledky volieb v obciach Varadka v Bardejovskom okrese a Klčov v okrese Levoča zisťujeme.

- Reklama -