Izrael: Napriek zákazu demonštrácií pokračujú protesty proti Netanjahuovi

0
Na archívnej snímke z 26. septembra 2020 mladý demonštrant stojí pred policajtom počas protestu pred rezidenciou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Desiatky tisíc Izraelčanov vyšli v sobotu do ulíc v stovkách lokalít v celom štáte na protest proti vláde a jej premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi po tom, čo vláda zakázala masové demonštrácie v rámci opatrení proti novému koronavírusu. Informuje o tom agentúra AP.

Protesty pred rezidenciou izraelského premiéra trvajú už viac ako tri mesiace. Demonštranti požadujú jeho odstúpenie pre obvinenia z korupcie a za to, že podľa nich nezvláda krízu spôsobenú pandémiou COVID-19.

Po zavedení druhého celoštátneho lockdownu na zastavenie šírenia vírusu vláda prijala minulý týždeň pravidlo, podľa ktorého občania židovského štátu smú protestovať iba v okruhu jedného kilometra od svojich domovov. Hoci Netanjahu tvrdí, že obmedzenia sú motivované bezpečnostnými dôvodmi, jeho kritici ho obviňujú z toho, že pandémiu zneužíva ako zámienku na zastavenie demonštrácií proti svojej osobe.

V súlade s novými pravidlami v krajine vypuklo viac než 1000 protestov. Na jednom z najväčších sa na námestí Habima v centre Tel Avivu zhromaždili stovky ľudí, z ktorých mnohí fúkali na trúbky, bubnovali, skandovali protivládne heslá a držali transparenty s nápismi ako “totalita pod záštitou korony”. Policajti zatkli viacerých ľudí. Medzitým sa pred rezidenciou premiéra zhromaždilo približne 200 ľudí.

- Reklama -