Čaputová blahoželala prezidentovi NSR ku Dňu nemeckej jednoty

0
Zuzana Čaputová, prezidentka SR. Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová

Pri príležitosti štátneho sviatku Nemeckej spolkovej republiky (NSR) Dňa nemeckej jednoty poslala prezidentka SR Zuzana Čaputová blahoprajný list nemeckému prezidentovi Frankovi-Walterovi Steinmeierovi. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Víťazstvo demokracie a zjednotenie Vašej krajiny zásadne prispeli k rozšíreniu územia slobody, v ktorom majú oba naše štáty svoje pevné miesto,” píše Čaputová v liste. Hodnoty späté s pádom Berlínskeho múru ako jednota, solidarita a spolupatričnosť sú podľa nej základom pre posilňovanie a stabilitu Európskej únie.

Prezidentka sa v liste pristavila aj pri téme nového koronavírusu. „Som presvedčená, že kľúč k prekonaniu pandémie COVID-19, zvládnutiu globálnej klimatickej krízy či k posilneniu právneho štátu v Európe spočíva v našom spoločnom porozumení, súčinnosti a úzkej spolupráci,” doplnila.

Zjednotenie Nemecka si pripomenul na sociálnej sieti aj predseda vlády SR Igor Matovič. Uviedol, že pred 30 rokmi v televízii s údivom sledoval, ako východní Nemci zodvihli hlavy.

https://www.facebook.com/igor.matovic.7/posts/10220552504935075

„Keď ich nepustili priamo z Nemeckej demokratickej republiky do Západného Nemecka, išli ich tam plné vlaky cez Maďarsko, ktoré ich pustilo cez Rakúsko. Potom prišiel pád Berlínskeho múru a znovuzjednotenie rozdeleného Nemecka, ktoré má dnes 30. výročie. Gratulujem,” dodal premiér.

- Reklama -