Trumpa liečia remdezivirom a neschváleným experimentálnym prípravkom

0
Americký prezident Donald Trump s ochranným rúškom vystupuje z vrtuľníka Marine One počas jeho príchodu do vojenskej nemocnice Walter Reed Army Medical Center v americkom meste Bethesda 2. októbra 2020. Foto: TASR

Americký prezident Donald Trump, ktorému zistili nákazu novým druhom koronavírusu, dostáva liek s účinnou látkou remdezivir a experimentálny prípravok s obsahom protilátok REGN-CoV2 vyvinutý americkou spoločnosťou Regeneron Pharmaceuticals. Uviedla to televízia Sky News.

Podľa svojho osobného lekára Seana Conleyho bola Trumpovi “preventívne” injekčnou formou podaná dávka osem gramov prípravku s obsahom protilátok REGN-CoV2, ktorý je stále klinicky testovaný. Ide o “protilátkový kokteil” určený na vyvolanie rezistencie voči koronavírusu SARS-CoV-2, spôsobujúcemu ochorenie COVID-19. Má zabrániť naviazaniu vírusu na bunky a jeho replikácii a zároveň má umožniť imunitnému systému, aby začal vírus likvidovať.

Trump tiež užíva zinok, vitamín D, famotidín (znižuje produkciu žalúdočnej kyseliny), melatonín (prírodný hormón, ktorý reguluje spánkový cyklus) a každý deň aspirín.

Minulý víkend sa REGN-CoV2 začal testovať v “asi troch nemocniciach na severe” Anglicka, uviedol pre BBC profesor Peter Horby, špecialista na infekčné choroby na Oxfordskej univerzite. Prípravok je podľa neho “veľmi sľubný” a má “veľký potenciál”. Horby dodal, že jedna dávka poskytuje ochranu na mesiac až šesť týždňov. Doteraz ho dostalo asi 400-500 pacientov a zatiaľ sa neobjavili nijaké znepokojujúce signály týkajúce sa jeho bezpečnosti.

Podávanie neodskúšaného lieku naopak kritizoval bostonský pohotovostný lekár Jeremy Faust, keďže nie sú dostatočne známe jeho pozitíva a riziká. Riaditeľ firmy Regeneron Pharmaceuticals pre denník New York Times uviedol, že Trump nebol prvým pacientom, ktorý tento prípravok dostal. Jeho spoločnosť ho poskytla Bieleho domu na jeho žiadosť.

Na archívnej snímke americkej farmaceutickej spoločnosti Gilead Sciences z marca 2020 vizuálna kontrola injekčnej flaštičky s testovacím liekom remdezivir v laboratóriu spoločnosti Gilead v Spojených štátoch amerických. Foto: TASR/AP

Trump v noci na piatok na Twitteri oznámil, že on a jeho manželky Melania majú pozitívne testy na nový druh koronavírusu. Krátko predtým potvrdil, že jeho spolupracovníčka Hope Hicksová mala pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2. V noci na sobotu ho previezli vrtuľníkom z Bieleho domu do vojenskej nemocnice Walter Reed Army Medical Center pri Washingtone.

Následne sa ukázalo, že koronavírusom sa v ostatných dňoch nakazili aj manažér Trumpovej volebnej kampane Bill Stepien, predsedníčka Republikánskeho národného výboru (RNC) Ronny McDanielová, prezidentova bývalá poradkyňa Kellyanne Conwayová, republikánski senátori Mike Lee a Thom Tillis, dekan prestížnej katolíckej University of Notre Dame v štáte Indiana, ako aj jeden zamestnanec Bieleho domu a traja novinári.

Špekuluje sa, že zdrojom nákazy je podujatie v Ružovej záhrade Bieleho domu, na ktorom Trump pred týždňom predstavil svoju kandidátku na sudkyňu najvyššieho súdu. Väčšina z vyše 100 hostí nemala rúško a bola vo vzájomnom blízkom kontakte (podávanie rúk, objímanie).

- Reklama -