Azerbajdžan popiera tvrdenie Arménska, že mu zostrelilo tri vojenské lietadlá

0
Pohľad na obytnú budovu a autá v meste Stepanakert po ostreľovaní počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v samozvanom regióne Náhorný Karabach 3. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Azerbajdžan v sobotu poprel tvrdenie arménskeho ministerstva obrany, že arménske jednotky zostrelili nad spornom území Náhorného Karabachu tri azerbajdžanské vojenské lietadlá. Uviedli to agentúry DPA a TASS.

„Znovu vyhlasujeme, že ani jedno bojové lietadlo azerbajdžanského letectva nebolo zostrelené,” povedal novinárom vedúci tlačového odboru azerbajdžanského rezortu obrany. Dodal, že azerbajdžanské bezpilotné lietadlá pokračujú v “ničení vojenskej techniky arménskych síl”.

Prvé azerbajdžanské bolo podľa arménskeho rezortu obrany zostrelené o 08.25 h miestneho času v južnej časti Náhorného Karabachu. O 21 minút neskôr prišlo k zostreleniu ďalších dvoch “nepriateľských lietadiel”.

Jerevan zároveň tvrdí, že azerbajdžanské jednotky opätovne zaútočili na arménske ozbrojené sily. Podľa arménskeho ministerstva obrany postupujú najmä zo severu a juhu Karabachu, vláda v Baku však tieto informácie zatiaľ nekomentovala a nebolo ich možné overiť z nezávislých zdrojov, píše DPA.

Na snímke z videa zverejnenom azerbajdžanským ministerstvom obrany azerbajdžanská raketa vystrelená z raketového systému počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v kontaktnej línii v samozvanom regióne Náhorný Karabach. Foto: TASR/AP

Rezort obrany v Jerevane neskôr podľa agentúry TASS oznámil, že armáda neuznanej Náhornokarabašskej republiky v sobotu zastavila rozsiahlu ofenzívu azerbajdžanských ozbrojených síl a v jednom zo smerov prešla do protiútoku. Na ďalších úsekoch frontu prebiehajú ťažké boje.

Azerbajdžan tvrdí, že ozbrojený konflikt, ktorý znova prepukol 27. septembra, si doposiaľ vyžiadal viac ako 200 obetí na oboch stranách. Arménske zdroje zas hovoria o 60 zranených a 19 mŕtvych civilistoch. Podľa agentúry AFP si boje vyžiadali už približne 200 obetí vrátane 30 civilistov.

Prezidenti Francúzska, Spojených štátov a Ruska Emmanuel Macron, Donald Trump a Vladimir Putin ako lídri krajín spolupredsedajúcich Minskej skupine Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) odsúdili vo štvrtok v spoločnom komuniké vojenskú eskaláciu, ku ktorej došlo pozdĺž styčnej línie v Náhornom Karabachu.

Arménske ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že Jerevan je pripravený rokovať s Francúzskom, Ruskom a Spojenými štátmi v rámci Minskej skupiny OBSE s cieľom obnoviť prímerie”.

Náhorný Karabach (Náhornokarabašská republika) je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan od 90. rokov 20. storočia.

- Reklama -