Madrid je odrezaný od zvyšku krajiny. Od piatka 22. h vláda zaviedla lockdown

0
Cestujúci s ochrannými rúškami vystupujú na hlavnej autobusovej stanici v Madride, niekoľko hodín pred čiastočným lockdownom španielskej metropoly a okolitých deviatich miest kvôli nepriaznivej epidemiologickej situácii v piatok 2. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Počet nakazených novým koronavírusom v Španielsku narastá, Madrid sa preto chystá na čiastočný lockdown, ktorý mesto odreže od zvyšku krajiny. Niektorí španielski epidemiológovia tvrdia, že súčasné opatrenia vláda zaviedla príliš neskoro. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Nové opatrenia, ktoré sa dotknú aj deviatich okolitých miest s vysokým počtom nakazených koronavírusom, vstúpia do platnosti v piatok o 22.00 h SELČ. Obyvatelia môžu hranice mesta opustiť len z pracovných dôvodov, pre návštevu školy alebo lekára.

Madridskí regionálni predstavitelia lockdown rázne odmietli a požiadali španielsky ústredný trestný súd, aby nevyhovel nariadeniam ministerstva zdravotníctva a zastavil plánovaný lockdown. Súd ich žiadosti nevyhovel.

Nové opatrenia sú zatiaľ naplánované na najbližších 14 dní a zasiahnu približne 4,5 milióna obyvateľov hlavného mesta a deviatich okolitých miest. Španielsko je koronavírusom najviac postihnutou krajinou v Európe. V súčasnosti registruje takmer 300 pozitívnych prípadov na 100 000 obyvateľov. V autonómnom spoločenstve Madrid je to viac ako 775 prípadov.

V Španielsku sa podľa denníka El Mundo od začiatku pandémie nakazilo celkovo 789 932 ľudí a 32 086 osôb zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19.

- Reklama -