Český minister Prymula: Nastalo pribrzdenie šírenia

0
Žena s ochranným rúškom čaká v rade na odberovom mieste na testovanie na ochorenie COVID-19 v Prahe. Foto: TASR/AP

Český minister zdravotníctva Roman Prymula sa v piatok na tlačovej konferencii vyjadril k aktuálnemu vývoju šírenia koronavírusu. Vo štvrtok totiž v ČR pribudlo 3493 potvrdených prípadov, čo je vôbec najvyšší počet od začiatku pandémie. Navyše, od 5. októbra začne v krajine platiť núdzový stav. Informácie priniesol portál Novinky.cz.

Podľa prvých slov Prymulu na tlačovej konferencii Česko masívne čelí prebiehajúcej epidémii a vidieť jasný komunitný charakter šírenia – v Prahe a stredných Čechách tento spôsob šírenia dokonca dominuje. Situácia sa zlepší, len ak sa budú dôsledne dodržiavať nastavené opatrenia, dodal minister.

V súčasnosti sa však podľa Prymulu nenapĺňajú najhoršie scenáre, lebo sa už prejavili zavedené opatrenia a nastalo pribrzdenie šírenia vírusu v spoločnosti.

Reprodukčné číslo, teda údaj, koľko ďalších ľudí nakazil jeden infikovaný človek, sa teraz pohybuje na hodnote 1,24. Pred asi týždňom bola ešte táto hodnota 1,6. Minister upozornil, že treba toto číslo stlačiť pod 1,0. „Čím skôr dosiahneme nižšie číslo, tým skôr sa život priblíži k normálu,” vysvetlil.

Z dôvodu zvyšujúceho sa počtu nakazených začne v ČR od pondelka 5. októbra platiť núdzový stav: obmedzí sa vyučovanie na stredných a vysokých školách vo väčšine krajov, obmedzia sa aj voľnočasové aktivity i zhromažďovanie, športové podujatia sa budú konať bez divákov.

Prymula avizoval, že reštrikcie by mali platiť dva týždne. Povedal, že brzdenie šírenia koronavírusu je veľmi dlhé, a prirovnal to k plávajúcemu zaoceánskemu parníku, “keď treba točiť kormidlom výrazne dopredu, kým loď zatočí”.

Kapacita lôžok je zatiaľ dostatočná, ale ak sa nepodarí spomaliť šírenie, hrozí obmedzovanie bežnej zdravotnej starostlivosti.

V súčasnosti je v nemocniciach hospitalizovaných 1134 pacientov a 192 z nich potrebuje intenzívnu starostlivosť. Z tohto počtu ťažkých pacientov je na umelej pľúcnej ventilácii 118 ľudí a traja sú napojení na prístroj ECMO, teda na mimotelový obeh, citovali Novinky.cz prítomného vedúceho Klinickej skupiny COVID Vladimíra Černého.

Prymula riadi rezort od minulého týždňa, keď nahradil Adama Vojtěcha (za ANO). Za svoj cieľ si tiež určil zlepšiť komunikáciu.

- Reklama -