Maďarsko predlžuje kontroly na hraniciach o ďalší mesiac

0
Ilustračná snímka. (Foto: TASR)

Maďarsko v rámci opatrení na ochranu pred šírením nového druhu koronavírusu predlžuje kontroly na svojich úsekoch vnútorných hraníc Európskej únie (EÚ) o ďalší mesiac s platnosťou do 1. novembra. Vyplýva to z vládneho nariadenia zverejneného vo štvrtok v štátnom vestníku. Pôvodne vláda kontroly zaviedla na obdobie od 1. septembra do 30. septembra.

Kabinet o predĺžení kontrol rozhodol v stredu na zasadnutí, ktoré sa konalo po schôdzke operatívneho štábu zodpovedného pre epidemiologickú ochranu, pripomenul spravodajský server portfolio.hu.

Na úsekoch vnútorných schengenských hraníc Maďarska je celkom 127 hraničných priechodov, z ktorých na desiatich prebiehajú kontroly osôb i tovaru. Päť z nich – Tornyiszentmiklós-Pince (Slovinsko), Hegyeshalome-Nickelsdorf (Rakúsko), Rajka-Rusovce (SR), Parassapuszta-Šahy (SR) a Tornyosnémeti-Milhosť (SR) – možno použiť na medzinárodnú tranzitnú dopravu.

Výhradne na osobnú dopravu je možné použiť 31 kontrolovaných hraničných priechodov, pritom polícia na hraniciach kontroluje aj 86 menších poľných, lesných či turistických ciest.

Pre občanov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) zostávajú v platnosti miernejšie pravidlá zákazu vstupu cudzincov na územie Maďarska, ako oznámil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Občania Česka, Poľska a Slovenska môžu vstúpiť na územie Maďarska v prípade, že potvrdia, že mali ubytovanie v Maďarsku rezervované ešte pred uzatvorením maďarských hraníc 1. septembra, a súčasne pri prekročení štátnych hraníc disponujú negatívnym PCR testom starým najviac päť dní. Test musí byť v maďarskom, prípadne anglickom jazyku.

Občania SR môžu prekročiť maďarské hranice ešte aj v rámci malého prihraničného styku, pri ktorom je obmedzený pobyt na maďarskom území na 24 hodín. Povolenie platí pre pobyt na území Maďarska do vzdialenosti najviac 30 kilometrov od štátnych hraníc.

- Reklama -