Drucker: Máme tu chaos, v ľuďoch sa vytvára strach

0
Bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker (Dobrá voľba) Foto: TASR

Bývalý minister zdravotníctva a líder mimoparlamentnej Dobrej voľby Tomáš Drucker si myslí, že nové opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu vytvárajú v ľuďoch strach. Aktuálnu situáciu považuje za chaotickú. Ako uviedol, súčasný minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) podľa jeho slov neurobil nič na zlepšenie tohto stavu.

“Máme tu chaos a nepripravenosť. Meniace sa podmienky a veľmi nedostatočnú komunikáciu, začínajú platiť nové opatrenia, núdzový stav a v ľuďoch sa opäť vytvára iba strach,” uviedol s tým, že súčasný stav je dôsledkom nezodpovedného nepripravenia sa na druhú vlnu pandémie, ktorá sa v iných krajinách začala šíriť už v júli.

Podľa Druckera bolo od začiatku koronakrízy zrejmé, že vírus bude koexistovať so spoločnosťou dovtedy, kým nebudeme mať kolektívnu imunitu alebo cielenú liečbu. “Ani jedno, ani druhé nám nehrozí počas jedného roka, a tak sú na mieste primerané a funkčné opatrenia. Nemôžu sa nám tvoriť ohniská v zariadeniach sociálnych služieb. To je absolútne nezvládnutá situácia,” povedal.

Tvrdí tiež, že ľudia ani zdravotníci nepoznajú jasné pravidlá. “Je nízka informovanosť a za zlý stav sa vinia občania namiesto vlády, ktorá má plnú zodpovednosť, že leto nevyužila na dobrú prípravu a, naopak, minister Krajčí nás opätovne ubezpečoval, že situáciu má pod kontrolou,” dodal.

Obmedzenia sa majú podľa slov bývalého ministra zdravotníctva realizovať najmä tam, kde je najväčšie riziko prenosu a kde sú najohrozenejšie skupiny obyvateľstva, teda v zariadeniach sociálnych služieb alebo u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

- Reklama -