Kandidátom Rady prokurátorov na generálneho prokurátora je Čentéš

0
Jozef Čentéš, archívna snímka. Foto: TASR

Kandidátom Rady prokurátorov SR na funkciu generálneho prokurátora sa stal Jozef Čentéš. Rada ho vybrala väčšinovo zo štyroch prokurátorov. Poslanci Národnej rady SR majú voliť kandidáta na generálneho prokurátora na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra.

Rada vyberala jedného kandidáta zo štyroch uchádzačov – prokurátora Generálnej prokuratúry SR Čentéša, prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) SR Tomáša Honza, prokurátora Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislava Remetu a prokurátora ÚŠP Jána Šantu.

Nomináciu prokurátorskej rady považuje Jozef Čentéš za zadosťučinenie. “Vnímam, že sa navráti oblúk spravodlivosti a že ten, kto bol 17. júna 2011 zvolený za kandidáta na generálneho prokurátora, ale nebol vymenovaný v rozpore s ústavou bývalým prezidentom Gašparovičom, má šancu uchádzať sa o toto miesto,” skonštatoval s tým, že na budúci týždeň predstaví program koncepcie rozvoja prokuratúry.

“Žiadny prokurátor nemôže bez podpory rady prokurátorov o sebe povedať, že má legitimitu,” dodal. Uchádzať sa bude aj o ďalšie nominácie. “Bol som oslovený právnickými fakultami a komorami, ktoré zvažujú, že mi vyjadria svoju podporu,” ozrejmil. Za najpodstatnejšiu úlohu nového generálneho prokurátora považuje reštart prokuratúry a navrátenie dôvery verejnosti.

Funkcia generálneho prokurátora sa uvoľnila po odchode Jaromíra Čižnára. Sedemročné funkčné obdobie sa mu skončilo 17. júla, ale jeho nástupcu parlament zatiaľ nezvolil. Čižnár mohol presluhovať do vymenovania nového generálneho prokurátora, ale požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o uvoľnenie z funkcie. Skončil k 10. augustu. Až do zloženia sľubu vedie generálnu prokuratúru prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková.

Návrhy na kandidátov na generálneho prokurátora možno podávať do 9. októbra do 16.00 h.

- Reklama -