Šantova priorita: Eliminovať najmä sporné uznesenia prokurátorov, uviedol pred radou

0
Prokurátor Ján Šanta. Foto: TASR

Absolútna eliminácia sporných uznesení prokurátorov by mala byť prioritou reformy prokuratúry. Zdôraznil to pre TASR prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta, ktorého vybrala v polovici septembra Rada prokurátorov SR ako jedného zo štyroch kandidátov na funkciu generálneho prokurátora.

„Ako svoju prioritu v rámci reformy prokuratúry vnímam na prvom mieste novými zákonnými a organizačnými opatreniami absolútne eliminovať najmä sporné uznesenia prokurátorov o zastavení trestného stíhania, pretože som presvedčený, že práve takéto rozhodnutia vrhajú najhoršie svetlo na prokuratúru ako celok,“ zdôraznil prokurátor ÚŠP.

Za ďalšie nevyhnutné opatrenie považuje Šanta zvýšenie aktivity prokuratúry pri začínaní trestného konania tak, aby žiadne podozrenie z akéhokoľvek trestného činu a kohokoľvek nezostalo nepreverené.

„Za ďalšie z najaktuálnejších reformných opatrení považujem zvýšenie nárokov pri akýchkoľvek výberových konaniach, počnúc právnymi čakateľmi prokuratúry, s dôrazom na osobnostný profil a eliminovanie zlyhaní uchádzačov. A na druhej strane prijať také zákonné opatrenia, aby prokurátori, ktorí zlyhali už aj v etickej rovine a neplnením svojich povinností, boli bezodkladne a prísne sankcionovaní,“ dodal Šanta.

Prezentáciu prokurátora ÚŠP si vypočula Rada prokurátorov ako poslednú, keď postupne vypočúvala kandidátov v abecednom poradí. Okrem Šantu vypočula prokurátora Generálnej prokuratúry SR Jozefa Čentéša, prokurátora ÚŠP Tomáša Honza a prokurátora Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislava Remetu.

Z nich rada vyberie jedného, ktorého následne navrhne Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady (NR) SR ako kandidáta na funkciu generálneho prokurátora. O výsledku neverejného rokovania, ktoré sa začalo v utorok ráno na pôde GP SR, bude rada prokurátorov verejnosť informovať. Rada prokurátorov uzavrela zoznam prokurátorov, ktorých pozvala na utorkovú prezentáciu na svojom mimoriadnom zasadnutí 18. septembra.

- Reklama -