Prvú televíznu debatu Biden – Trump bude moderovať Wallace z Fox News

0
Na archívnej snímke z 19. októbra 2016 moderátor spravodajskej televíznej stanice Fox News Chris Wallace moderuje prezidentskú debatu v Las Vegas. Foto: TASR/AP

Moderátor spravodajskej televíznej stanice Fox News Chris Wallace bude hostiť prvú z troch prezidentských debát medzi republikánskym šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom a jeho demokratickým protikandidátom, bývalým viceprezidentom Joeom Bidenom, ktorá sa bude konať v utorok 29. septembra na pôde Case Western Reserve University v štáte Cleveland.

Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra DPA.

Sledovanosť tohto napäto očakávaného politického duelu sa s veľkou pravdepodobnosťou priblíži k rekordným 84 miliónom divákov, ktorí v roku 2016 sledovali Trumpovo prvé stretnutie s Hillary Clintonovou. Wallace je televíznym divákom známy ako moderátor nedeľného programu Fox News Sunday, ktorý sa zameriava na otázky politiky a verejnej politiky. Wallace (72) moderuje túto reláciu od roku 2003.

Na kombosnímke republikánsky šéf Bieleho domu Donald Trump (vpravo) a jeho demokratický protikandidát, bývalý viceprezident Joe Biden. Trump a Biden na seba v noci na stredu narazia v 90-minútovej televíznej debate vôbec po prvý raz. Foto: TASR/AP

Ako konštatuje DPA, Wallace má schopnosť počas debaty vyprovokovať obe strany. Liberálni experti sa sťažujú na jeho výber tém, ktoré zahŕňajú rasové násilie v mestách či integritu volieb – Trumpove často skloňované otázky. Samotný Trump však už v minulosti atakoval Wallacea, keď bez predloženia dôkazov vyhlásil, že moderátor je “ovládaný radikálnou ľavicou”.

Wallace dosiaľ pracoval pre štyri televízne stanice – CBS, NBC, ABC a v roku 2003 nastúpil do Fox News.

V roku 2016 sa stal prvým moderátorom z tohto média, ktorý viedol prezidentskú debatu. Išlo o tretí duel medzi vtedajším kandidátom Trumpom a jeho demokratickou rivalkou Clintonovou. Wallace si za svoje počínanie získal uznanie z oboch strán.

Na archívnej snímke zo 6. októbra 1976 demokratický prezidentský kandidát Jimmy Carter (tretí sprava) a vtedajší americký prezident Gerald Ford si podávajú ruky na záver debaty v San Franciscu. Foto: TASR/AP

Hoci je jeho zamestnávateľ Fox News obľúbeným médiom konzervatívnych voličov a Trumpových stúpencov, Wallace si zachováva reputáciu nestranného moderátora. Wallace je zároveň registrovaným demokratom napriek tomu, že mnoho novinárov sa vyhýba členstvu v politickej strane. Wallace tvrdí, že v minulosti hlasoval za demokratických aj republikánskych prezidentských kandidátov.

Trump a Biden na seba v noci na stredu narazia v 90-minútovej televíznej debate vôbec po prvý raz. Pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 3. novembra, sa potom pred kamerami stretnú ešte dvakrát; ďalšie dve debaty by sa mali uskutočniť 15. a 22. októbra. Debata kandidátov na viceprezidenta prebehne 7. októbra.

- Reklama -