Matovič: Dilinko. Múdrosráč. Blázon. Haulík: Je to súčasť politického štýlu, ktorý má silnú pozíciu

1
Pavel Haulík, sociológ (Autor: TASR)

Premiér Igor Matovič sa z času na čas vyjadruje, ľudovo povedané, ako pohonič. Napríklad: „Tretina ľudí doslova serie na pravidlá”, „dilinko si obtiera svoju papuľu”, „blázon”, „za toto ti raz šľahnem” alebo „múdrosráč”… Matoviča za to podrobujú tvrdej kritike mnohí odborníci, verejnosť sčasti krúti odsudzujúco hlavou a sčasti mu to schvaľuje. Otázka je, prečo to robí? A akú to má podľa sociológa reálnu odozvu u voličov? „Je to jav, ktorý nie je náhodný, ale premyslený ako súčasť imidžu politikov,” vysvetľuje sociológ Pavel Haulík. Čo to znamená? Asi to, že premiér Matovič by sa pokojne vedel vyjadriť aj slušne, ale myslí si, že viac zapôsobí takto? 

„Ak premiér zvolil krčmový štýl komunikácie, ktorý naberá na intenzite posledné dva dni, v domnienke, že mu to prinavráti stratené voličské hlasy, tak sa podľa mňa mýli,” reagovala na posledné výroky Matoviča o “sratí na pravidlá” riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

„Premiér vlády SR je funkcia, ktorá si vyžaduje reprezentatívnu osobu, vzdelanú, odbornú, slušnú, vzorovú, ku ktorej budú naši občania vzhliadať a vážiť si ju. Nesmie mať chaos v hlave a vyjadrovať sa na adresu občanov vulgárne. Nesmie zastrašovať a vyhrážať sa,” myslí si bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

„Populista v koncoch,” tak ho nazval politológ Jozef Lenč. Ale… Ale sociológ Pavel Haulík si napríklad nemyslí, že ide o niečo mimoriadne. 

„Používajú to niektorí politici a niektorí to majú ako súčasť svojho imidžu. Viac-menej rátajú s tým, že to upúta pozornosť a že časť voličov to berie ako prejav ´ľudovosti´ toho politika, že je spontánny a má blízko k obyčajným ľuďom. Je to jav, ktorý nie je náhodný, ale premyslený ako súčasť imidžu politikov,” vysvetľuje Haulík pre ParlamentnéListy.sk. 

Podobným príkladom svetového formátu je určite Donald Trump, ktorý napríklad pred svojimi  priaznivcami uviedol, že pri rokovaniach o obchodných vzťahoch osloví predstaviteľov Číny: „Počúvajte, vy svine…” Čo na to sociológ? 

„Politika sa nám dosť zbulvarizovala. Je to súčasť vývoja a formovania politických zoskupení, politika sa robí napríklad aj na sociálnych sieťach, ktoré nie sú jazykovo korektné a politický jazyk sa neuberá k vyšším odborným úrovniam, ale naopak, k nižším slangovým vyjadreniam,” uviedol Haulík. 

Podľa niektorých vyjadrení psychológov veľa ľudí emócie skrýva a preto používanie vulgarizmov môže napomôcť politikom k dojmu, že reagujú prirodzene.

„Nie je to prílepok k politike, je to súčasť politického štýlu, ktorý má silnú pozíciu,” objasňuje Haulík.

- Reklama -

1 komentár

  1. Tu je jasne vidieť, že šašo Mat_ovič je ľudovo povedané obyčajný chrapúň. Nevie sa slušne správať, nevie si uvedomiť, že pozíciu ktorú zastáva si vyžaduje sebaovládanie. Človek musí najskôr myslieť a až potom by mal niečo vravieť. U neho je to ale dosť často funguje opačne. To, že sa hulvátsky správa k nám občanom Slovenska je hlboko pod čiarou. Ale skúste sa zamyslieť nad tým, čo ak sa mu raz stane, že niekde v zahraničí mu pôjde huba skôr ako rozum. To ešte len potom bude hanba!!! Mysleniu zdar!!!

Comments are closed.