SaS bude pri otázke zlučovania odvodov požadovať analýzu

0
minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík (SaS) Foto: TASR

Vládna strana SaS bude pri otázke možného zlúčenia zdravotných a sociálnych odvodov požadovať analýzu. Uviedol to hovorca strany Ondrej Šprlák.

V programovom vyhlásení vlády (PVV) sa píše, že ak súčasný systém zdravotných poisťovní po analýze nebude prinášať hodnotu pre pacienta a dosahovanie zdravotných celospoločenských cieľov, vláda zváži zavedenie unitárneho systému zdravotného poistenia. „Z toho dôvodu budeme v zmysle PVV požadovať najskôr spomínanú analýzu,” povedal Šprlák.

Strana Hlas-SD si zase myslí, že pre Slovensko bude lepšie, ak sa premiér Igor Matovič (OĽANO) nebude púšťať do žiadnych reforiem. „Pri jeho amaterizme je vopred jasné, že každý pokus o reformu sa skončí katastrofálne,” reagovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Podľa predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica sú myšlienky o budúcom zlúčení sociálno-zdravotného odvodu len prekrývaním neschopnosti vládneho kabinetu čeliť súčasným výzvam, s ktorými je konfrontovaný. „Nebudem komentovať fantazmagórie,” reagoval na medializované informácie.

Premiér Matovič hovorí o možnom zlúčení výberu zdravotného a sociálneho poistenia a zavedení jedného sociálno–zdravotného odvodu. „Do detailov to ešte rozpracované nemáme, táto filozofia je ale podľa mňa správna – aby sme čo najviac zjednodušili ľuďom život. Občan by zaplatil jeden odvod a ten sa potom rozdelí,“ uviedol pre médiá predseda parlamentného klubu OĽANO Michal Šipoš s tým, že v klube by s podporou návrhu nemal byť problém.

- Reklama -