Bielorusko: Polícia zadržala v nedeľu zhruba 200 ľudí. Lukašenkova rezidencia pod prísnou ochranou

0
Policajti zatýkajú demonštranta počas opozičného protestu proti výsledkom augustových prezidentských volieb v Minsku v nedeľu 27. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Bieloruská polícia zadržala v nedeľu približne 200 ľudí. Do ulíc miest vyšli desaťtisíce ľudí na podporu opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej; niekoľko dní po vopred neoznámenej inaugurácii prezidenta Alexandra Lukašenka, informovala agentúra AFP.

Silové zložky pred protestom rozmiestnili v metropole Minsk obrnené vozidlá a vodné delá, niekoľko staníc metra v centre uzavreli a Palác nezávislosti, Lukašenkova rezidencia, bol pod prísnou ochranou.

Ľudia sa zhromaždili pri pamätníku z II. svetovej vojny počas protestu proti výsledkom augustových prezidentských volieb v Minsku v nedeľu 27. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa ministerstva vnútra Oľga Čemodanovová pre AFP uviedla, že približne 200 ľudí zadržala polícia v celom Bielorusku.

Polícia použila slzotvorný plyn proti demonštrantom v meste Homeľ a zábleskové granáty v meste Mahiľov, informovala ľudskoprávná organizácia Viasna.

Čemodanovová poprela, že by policajti použili zábleskové granáty, potvrdila však, že použili prostriedky na “potláčanie nepokojov”.

Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, bol inaugurovaný v stredu na vopred neoznámenej ceremónii po týždňoch masových protestov proti výsledkom augustových prezidentských volieb.

Demonštrantka drží bieloruskú vlajku pred policajtmi, ktorí stoja zoradení pri pamätníku z II. svetovej vojny počas opozičného protestu proti výsledkom augustových prezidentských volieb v Minsku v nedeľu 27. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Európska únia odmieta uznať Lukašenka za prezidenta, pretože výsledky augustových volieb a jeho stredajšia inaugurácia nemali demokratickú legitimitu, oznámil vo štvrtok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Masové protesty vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta. Alexandr Lukašenko vo voľbách podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované.

- Reklama -