Francúzsko: Paríž otvoril park pomenovaný po černošskej žene

0
Francúzska herečka Marie-Noëlle Eusebeová má prejav počas slávnostného otvorenia parku venovanému pamiatke ženy menom Solitude, ktorá bojovala za oslobodenie otrokov na karibskom ostrove Guadeloupe v Paríži v sobotu 26. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Vo francúzskej metropole Paríž v sobotu slávnostne otvorili park venovaný pamiatke ženy menom Solitude, ktorá bojovala za oslobodenie otrokov na karibskom ostrove Guadeloupe.

Starostka Anne Hidalgová zároveň oznámila, že radnica plánuje v danom parku na severovýchode Paríža vztýčiť aj sochu tejto ženy, ktorú pre jej činnosť popravili ako 30-ročnú. Bude to prvá socha černošky v Paríži, informovala tlačová agentúra AP.

Na pozadí globálnych protestov proti pamätníkom belochov spájaných s kolonializmom alebo obchodom s otrokmi francúzski lídri odmietajú demontovať sochy, ale namiesto toho podporujú vznik nových pamätníkov rozmanitejších a menej známych historických postáv.

Solitude sa narodila okolo roku 1772 africkej otrokyni, ktorú znásilnil belošský námorník na lodi privážajúcej pracovnú silu na Antily.

Po Veľkej francúzskej revolúcii získala slobodu, ale následne panovník Napoleon opätovne zaviedol vo francúzskych kolóniách otroctvo a Solitude sa na Guadeloupe pridala k odbojnému hnutiu. Úrady ju zatkli a odsúdili na trest smrti, hoci bola tehotná.

Solitude porodila 28. novembra 1802 a na ďalší deň ju obesili. Francúzsko znovu zrušilo otroctvo v roku 1848.

Guadeloupe je stále zámorským departementom Francúzska a v tomto roku bol svedkom protestov proti rasovej nespravodlivosti, ktoré vypukli v Spojených štátoch po sérii policajného násilia voči černochom.

- Reklama -