Libanon: Dezignovaný premiér Mustafá Adíb odstúpil z funkcie

0
Na archívnej snímke z 31. augusta 2020 dezignovaný libanonský premiér Mustafá Adíb odpovedá na otázky novinárov v prezidentskom paláci v Bejrúte. Foto: TASR/AP

Dezignovaný libanonský premiér Mustafá Adíb v sobotu odstúpil z funkcie. Dôvodom jeho rozhodnutia je politický pat týkajúci sa zostavenia novej vlády, informuje tlačová agentúra AP.

Adíb odchádza takmer mesiac po tom, ako ho vymenovali do úradu ministerského predsedu. Zároveň ide o úder pre úsilie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý vyvinul iniciatívu zameranú na prelomenie nebezpečnej patovej situácie v tejto krízou zasiahnutej krajine.

Adíb svoje odstúpenie oznámil novinárom po stretnutí s libanonským prezidentom Michelom Aúnom.

Macron vyvíja tlak na libanonských politikov, aby zostavili vládny kabinet z nezávislých špecialistov, ktorý by mohol schvaľovať naliehavé reformy na vyvedenie krajiny zo zničujúcej ekonomickej a finančnej krízy zhoršenej augustovým výbuchom v prístave hlavného mesta Bejrút.

Snahy Francúzskom podporovaného Adíba narazili na viaceré prekážky po tom, ako si dve hlavné šiitské skupiny v krajine – Hizballáh a Amal – chceli udržať kľúčové ministerstvo financií.

Skupiny tiež trvali na vymenovaní šiitských ministrov v novom kabinete a postavili sa proti spôsobu, akým Adíb zostavoval vládu.

Dezignovaný premiér uviedol, že kabinet, ktorý chcel sformovať, “bol predurčený k zlyhaniu”. Adíb podľa vlastných slov túžil ochraňovať národnú jednotu.

Libanon, bývalý francúzsky protektorát, zápasí s najhoršou ekonomickou a finančnou krízou vo svojej modernej histórii.

- Reklama -